Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Vozili smo novo Škodino zvezdo! Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI
formats

Vozili smo novo Škodino zvezdo! Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Team Slovenija se je zapeljala z novo Škodo Octavio (III)

 

Škoda Octavia je, do letošnje zamenjave generacije, avtomobil, ki je bil na slovenskih cestah precej prisoten, morda celo najbolj prodajan. Uglajena limuzina z novim videzom  skoraj ni podobna prejšnji generaciji Octavie, kateri je manjkala predvsem prepoznavnost. Zdaj je Škoda z obliko in kvaliteto naredila ogromen skok v višji razred. Čeprav še vedno marsikoga moti, da ima Škoda premalo prestižno ime, vam po testu in ogledu Octavie III lahko enostavno rečemo, da so naredili odločen korak v smeri lastne identitete.

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Testni model je imel vgrajen dovolj zmogljiv motor 1.2TSI, ki bi v marsikomu vzbudil dvom,  ki sicer ni za dirkača, ampak za nekoga, ki potrebuje majhno porabo, mir, kljub temu pa dovolj poskočnosti, je ta mali mlinček več kot dovolj.

 

Zunanjost

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Medtem, ko je prejšnja Škoda Octavia delovala nezanimivo, je nova Octavia povsem druga zgodba. V dolžino meri kar 4,659 metra, kar je 90 mm več od predhodnice, v širino pa 1814mm, kar je 45mm več od prejšnje verzije. Povečala pa se je tudi medosna razdalja na 2686mm (108mm več ). Na prednjem delu kraljuje približno za 45° nagnjena Škodina maska, ob kateri sta nameščena velika žarometa.

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

S strani je karoserija videti umirjena a še vedno športno elegantna. Zadek je sicer dovolj značilen za Škode, ampak mogoče bo kdo opazil podobnost z zadkom Audija A6, kar pa ni moteče, ker Octavio zadaj krasijo prelepe led luči. Dokaj podobna je tudi Škodi Rapid, ampak po velikosti in izbiri opreme se precej razlikujeta.

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

 

Notranjost

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI - notranjost

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI – notranjost

Notranjost testnega avtomobila je bila v celoti odeta v črno plastiko, ki je na otip dala vtis gume. Dodatna popestritev je še imitacija aluminija in številni kromirani detajli. Tudi notranjost je umirjena športno elegantna. Verjetno bi marsikomu na to prelepo dirkaško modro zunanjost bolj ustrezala bela L&K notranjost, ampak to je je stvar posameznika in morda prevelikih želj :) Sam občutek v notranjosti  je umirjeno uglajen, vendar precej značilen za avtomobile Volkswagnovega koncerna. Materiali so v notranjosti izredno kvalitetni, prav tako sama izdelava. Prostornost  nove Octavie se vsekakor pozna, saj je sedenje bolj udobno, tudi zadaj, kjer je sedela nosečnica in ni bilo pritožb :)

 

Testna vožnja z 1.2TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Škoda Octavia III (2013) 1.2 TSI

Prvi pomislek je bil, da velikost avtomobila in motor 1.2TSI ne gresta skupaj. Po majhnem klepetu s prodajalcem Urošem in narejenih prvih nekaj kilometrih, smo mnenje hitro spremenili, ker smo ugotovili, da je Octavia prav živahna. Ko smo se približali prvemu križišču, je bilo potrebno zmanjšati radio saj se  motorja skorajda ne sliši. Res je, da poskočnosti ne moremo primerjati z Octavio RS, ampak motor s 105 KM ima več kot dovolj moči za lepo vožnjo. Ko pa še pogledamo porabo, se nasmehnemo do ušes in pozabimo, da potrebujemo RS. Vsem, ki si želite varčno vožnjo, vsekakor priporočamo motor 1.2TSI s 105 KM in šeststopenjskim menjalnikom.

 

Zaključek

Po opravljeni testni vožnji smo povprašali še po ceni testnega modela, ki je znašala okrog 19.000 €, kar ni pretirano. Za to ceno dobimo kvaliteten in lepo opremljen avtomobil, za katerim se bo marsikdo obrnil. Prijetno presenečeni in nasmejani smo zaključili test, za katerega se najlepše zahvaljujemo našemu sponzorju PSC Praprotnik Velenje, ki nas je povabil na vožnjo.

Avtor: Škoda Team

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments