Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home ZGODOVINA

ZGODOVINA

Vse se je začelo meseca decembra davnega leta 1895, ko sta mehanik Václav Laurin in prodajalec knjig Václav Klement pričela z proizvodnjo koles z imenom Slavia.
V letu 1899 sta pričela z izdelovanjem motornih koles, ki jima je prineslo koristi tako v smislu prodajnih številk kot tudi uspeha na področju motošporta. Glede na uspeh z motornimi kolesi sta se odločila, da izdelata tudi svoje prvo pravo vozilo.
Tako kot z motornimi kolesi, sta požela uspeh tudi s svojim prvim avtomobilom imenovanim Voiturette A. Le-ta je kasneje postal tudi vzor češke avtomobilistične klasike.

L&K Voiturette Type A

L&K Voiturette Type A

V naslednjih letih je v tovarni prišlo do velikih sprememb. Ker je proizvodnja rasla, prav tako je naraščalo tudi število naročil, je bilo potrebno tovarno močno razširiti oz. v prevodu, potrebne so bile velike investicije, če bi hoteli, da bi podjetje še naprej uspešno delovalo in raslo. Zato sta se Laurin in Klement leta 1907 odločila, da podjetje preoblikujeta v delniško družbo. S tem sta se zavedala, da obstaja velika možnost, da izgubita pravico do realizacije njunih idej in da niti ni nujno, da bosta svoji poziciji v delniški družbi še uspela obdržati. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Oblikovali so novo organizacijsko strukturo v kateri je bil generalni direktor Klement in Laurin tehnični direktor. Iz desetih delničarjev so oblikovali tudi odbor direktorjev.
Glede na ekonomski razvoj države v 20 letih prejšnjega stoletja, je združitev z močnim industrijskim partnerjem igrala bistveno vlogo v okrepitvi in modernizaciji podjetja, ki je v tistem času proizvajalo številne vrste osebnih vozil, tovornjakov, avtobusov, letalskih motorjev in poljedelskih strojev.
V juniju leta 1924 je v tovarni prišlo do hudega požara in kljub temu, da je družba obljubila, da bodo kljub požaru nemoteno nadaljevali s proizvodnjo, se je družba kasneje združila s Plzenskim podjetjem Škoda (Emil Škoda). Tukaj se zaključi obdobje družbe z imenom L&K.
V začetku 30 let prejšnjega stoletja se je Škoda ponovno osamosvojila in se preoblikovala v avtomobilsko delniško družbo (Škoda Group, Automobile Industry Co., ASAP). Leta 1934 so predstavili enega najbolj uspešnih predstavnikov – Škodo Popular.

Škoda Popular

Škoda Popular

V času nemške okupacije (1939-1945) je v Škodi prišlo do velikih sprememb, saj se je Nemčija odločila, da bo Škodo integrirala v svojo industrijsko strukturo. Tako so proizvodnjo civilnih vozil omejili na minimum in se posvetili vojni industriji.

Adolf Hitler na obisku

Adolf Hitler na “obisku”

Po koncu II. Svetovne vojne je v državi prišlo do obširne nacionalizacije. Takrat so podjetje preoblikovali v AZNP in ponovno (prioritetno) pričeli izdelovati osebna civilna vozila.
S temeljih v tradicionalnih proizvodnih procesih in preteklih uspehih je Češkoslovaški ekonomiji v postsocialističnem obdobju uspelo obdržati še kar dober standard. Ta standard je v primerjavi z razvitim zahodnim svetom postal nezadosten konec 60 let prejšnjega stoletja.
Po letu 1970 je državo doletela ekonomska kriza, ki je pustila vidne posledice tudi na Škodi, kljub temu, da je bila v tistem času vodilna na področju proizvodnje avtomobilov v Vzhodni Evropi. Prodajne številke so se povečale šele v letu 1987, ko so predstavili model Favorit. Po koncu komunističnega obdobja v tedanji Češkoslovaški republiki, sta se vlada in vodstvo Škode odločila poiskati močnega tujega partnerja, katerega dolgoletne izkušnje in investicije bi jim omogočile obvarovati dolgoročno mednarodno tekmovalnost podjetja. Decembra leta 1990 je kocka padla in Škoda je stopila v partnerstvo z velikanom VW Group. Združeno podjetje je pričelo uradno delovati 16.04.1991 pod imenom Škoda, avtomobilová a.s., ki je tako postala četrto podjetje v skupini VW skupaj s podjetji VW, Audi in Seat.

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark