Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Škoda Octavia III (2013) uradno predstavljena v Škoda muzeju Mladi Boleslavi!
formats

Škoda Octavia III (2013) uradno predstavljena v Škoda muzeju Mladi Boleslavi!

Po svetovni premieri Volkswagen Golf VII in Seat Leon-a je  tokrat tudi naša Škoda danes popoldne v muzeju Mladi Boleslavi javnosti uradno razkrila tretjo generacijo Octavie (III – 2013).

Škoda Octavia III (2013) uradna predstavitev v muzeju Mlada Boleslava

Škoda Octavia III (2013) uradna predstavitev v muzeju Mlada Boleslava

Škoda Octavia III – (2013) je sedaj pripravljena tudi na boj s konkurenco saj je tokrat Škoda s tretjo generacijo Octavie poskrbela tudi za najbolj zahtevne kupce v svojem segmentu (razredu).

Video predstavitev Škode Octavie III (2013)

 

Design, tehnične lastnosti!

Škoda Octavia III (2013) na uradni predstavitvi pred Muzejem Mlada Boleslava

Škoda Octavia III (2013) na uradni predstavitvi pred Muzejem Mlada Boleslava

Nova Octavia III (2013) je dobila nov design bolj drzne oblike od trenutnega modela s poudarjenimi ostrejšimi potezami! To je tudi razvideno na sprednjem delu maske motorja, stranska ogledala, sprednji in zadnji odbijač, stranske linije na vratih, ki se končajo z bolj ostrim zaključkom. Tako nova Octavia daje opazovalcu občutek 4-vratne limuzine, čeprav gre v resnici za 5-vratno kombilimuzino. Svež design Octavie III (2013) je tako tudi bolj blizu novemu modelu Škode Rapid.

Škoda Octavia III (2013) na uradni predstavitvi pred Muzejem Mlada Boleslava

Škoda Octavia III (2013) na uradni predstavitvi pred Muzejem Mlada Boleslava

Tretja generacija Octavie je tako zrastla v vseh pogledih! Po zaslugi nove platforme koncerna Volkswagen (MQB) je Škoda Octavia III (2013) sedaj še večja! Po novem Octavia III (2013) meri v dolžino 4.659mm (90mm več od predhodnika) v širino pa meri 1814mm (45mm več od predhodnika) ter rekordno odmerjena notranjost dolžine 1782 mm. Povečala pa se je tudi medosna razdalja na 2686mm (108mm več od predhodnika). Velik plus nove platforme koncerna Volkswagen (MQB), pa je tudi to, da je Octavia III (2013) sedaj izgubila impresivnih in masivnih 102 Kg. Kar pa posledično pomeni, mišljeno v pozitivnem smislu, da bo tretja generacija Škode Octavie porabila tudi manj goriva. Koliko manj? Je seveda odvisno od izbrane različice motorja!

Škoda Octavia III (2013) - prtljažnik

Škoda Octavia III (2013) – prtljažnik

Prostor prtljažnika se je povečal za pičlih 5l na 590l. Tako je Octavia III (2013) še povečala svojo prednost v velikosti prtljažnega prostora pred konkurenco! V primerjavo: VW Golf VII, ki  ima le 380l. Tako povečana Octavia III (2013) pa po novem spada v kategorijo srednjega razreda vozil kot so: VW Golf, Ford Focus, Opel/Vauxhall Astra, itd… medtem ko je sedaj za slabih 125mm krajša od Ford Mondea, ki pa je razred višje.

Škoda Octavia III (2013) - motor

Škoda Octavia III (2013) – motor

Motorna paleta bo zajemala štiri bencinske (TSI) in štiri dizelske (TDI) agregate, in kasneje tudi agregat gnan na CNG plin. Pričakovati je tudi različico GreenLine, ter različico RS. Prva se bo ponašala s porabo 3,4 l/100km, slednja pa bo tokrat gnana tudi na vsa štiri kolesa (4X4). Več podrobnosti o agregatih še ni dokončno znano, predvideva pa se, da bo osnovna bencinska različica 1.2 TSI z 63 kW, najmočnejša pa 1.8 TSI z 132 kW, motor z najmanjšimi izpusiti emisij pa bo v ozračje izpustil le 89g co2/km.

Škoda Octavia III (2013) - izboljšani DSG menjalnik

Škoda Octavia III (2013) – izboljšani DSG menjalnik

Tretja generacija Octavie (III – 2013) bo imela na voljo šeststopenjski ročni kot tudi nov DSG 7-stopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko! Slednji (DSG) pa je bil tudi deležen tehničnih izboljšav in tako sedaj ponuja še večje obremenitve in seveda tudi večje užitke v sami vožnji!

 

Oprema in varnost!

Škoda Octavia III (2013) - notranjost (armatura)

Škoda Octavia III (2013) – notranjost (armatura)

 

Na seznamu dodatne opreme, ki bo na voljo kot serijska ali z doplačilom se tokrat pri Škodi prvič pojavlja tako imenovani Adaptive Cruise Control (ACC) oziroma pametni tempomat, asistent za izklapljanje dolgih žarometov, prepoznavanje prometnih znakov, in še bi lahko naštevali. Octavia III (2013) bo tokrat, tako kot Superb imela tudi Bi-xenon-ske žaromete, katere pa bo moč proti doplačilu opremiti tudi z LED dnevnimi lučmi. Nova bo tudi navigacijska naprava z senzorjem zaznavanja bližine roke ter multi touch zaslonom, preko katere bo moč nastavljati marsikatero nastavitev vozila.  Za vse audiofile bo na voljo bo tudi CANTON ozvočenje, ter boljše zvočno zatesnjena kabina. Zelo dobrodošla ‘novost’ pri Octavii III (2013) bo tudi KESSY ozrioma daljinski ključ za vžig motorja.

Škoda Octavia III (2013) - notranjost

Škoda Octavia III (2013) – notranjost

Precej poudarka so namenili tudi varnosti. Novinec bo tako lahko opremljen z Active Bonnet System aktivnim pokrovom motorja, ki zazna neizogiben trk s pešcem, ter tako ublaži trk in poveča preživetje pešca. Octavia III (2013) pa bo lahko opremljen tudi z Lane Assistant tehnologijo, ki upozarja na prečkanje voznih pasov ter tehnologijo brake-assist. Ravno tako kot Superb bo sedaj tudi tretja generacija Octavie (III – 2013) opremljena z zračno blazino za kolena na voznikovi strani.

Naštete nove in že znane funkcije ter oprema za Octavio III (2013):

- Active Bonnet System – aktivni pokrov motornega prostora za zaščito peščev
- električni pomik panoramske strehe
- Bi-xenon-ski žarometi z dnevnimi LED-lučmi
- zadnje luči v LED varianti
- phone box – ojačevalnik GSM signala
- Maxi DOT z barvnim zaslonom
- KESSY – (Keyless) kratica pomeni več funkcij hkrati! Vstop, izstop in start/stop vozila brez ključa!
- voznik – nova zračna blazina v predelu kolena + zadnji bočni zračni blazini (skupno 9 zračnih blazin)
- zasloni na dotik (velikost zaslona 5,8 “do 8″)
- Adaptive Cruise Control (ACC) – aktivni – pametni tempomat
- Parking Assistant – pomoč pri parkiranju
- dnevne luči (samodejno spremeni v kratki / dolgi svetlobni snop)
Driver Activity Assistant - sistem za zaznavanje utrujenosti voznika
- Lane Assistant – prečkanje voznih pasov
- Traffic Sign Recognition (TSR) – prepoznavanje prometnih znakov
- Front Assistant – funkcija zaviranja v sili (opcija na voljo od Maja 2013)
- Multi Collision Brake – avtomatski sistem zaviranja, ki se sproži v prometni nesreči in tako zmanjša oz. omili trk vozila
- Crew Protect Assistant – zaščita vozila pri prometni nesreči

 

Cenik, prodaja!

Škoda Octavia III (2013)

Škoda Octavia III (2013)

Octavia III (2013) naj bi izšla v prodajo marca naslednje leto! Začetna cena Octavie III (2013) naj bi znašala malo manj od VW Golf VII in malo več od novega Seat Leon-a! Trenutno po neuradnih informacijah naj bi tretja generacija Octavie bila za 8% dražja od svoje trenutne predhodnice! Tako naj bi nova Octavia III (2013) imela začetno ceno okoli 15.270€ (1.2 TSI 77kW)! Uradni cenik bo objavljen naslednje leto, natančneje 7.1.2013.

 

Avtor: Škoda Team

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
1 Comment  comments 

One Response

  1. Danilo

    Odlicno!