Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Zlin osvojen že petič!
formats

Zlin osvojen že petič!

Škoda Motorsport je ta vikend z dirkalnikom Škoda Fabia Super 2000 že petič zmagala na prestižnem Barum Rally Zlín na češkem. Tokrat je Škodi zlato titulo privozila posadka Jan Kopecky/Pavel Dresler, katera sta dobesedno pometla z konkurenco. V sobotnem delu sta osvojila vseh osem hitrostnih preizkušenj in si nabrala 37,5 sekund prednosti pred drugo uvrščenima  Vaclav Pech Junior/Petr Uhel  z Mini John Cooper Works S2000. Tako sta drugi dan samo še nadzorovala tekmece, jim prepustila nekaj sekund in tako varno prispela na cilj že 48. izvedbe omenjenega relija.

Škoda Fabia Super 2000 - Jan Kopecky/Pavel Dresler

Škoda Fabia Super 2000

Drugo mesto je tako odšlo v roke Vaclav Pechu (Mini) z minuto zaostankom za Kopeckyjem, tretje pa  Jaromiru Tarabusu, prav tako z Škodo Fabio S2000. Škodino domačo prevlado so potrdili še Sepp Wiegand, prav tako tovarniški voznik,  ki je le nabiral izkušnje saj ne tekmuje v prvenstvu ERC, za katerega je štel rally. Z odličnim petim mestom je zaključil Roman Kresta, ki se je boril celo za tretje mesto vendar na enajsti hitrostni preizkušnji prebil pnevmatiko in tako zgubil dve mesti. Kresta je v nedeljskem delu relija osvojil kar štiri hitrostne preizkušnje in tako z lepimi spomini zaključil svojo kariero profesionalnega dirkača.

Škoda Fabia R2

Škoda Fabia R2

Od tovarniških škodinih dirkačev je nastopil tudi finec Esappeka Lappi, kateri se je prvič soočil z češko asvaltno podlago in visokimi hitrostmi na preizkušnjah. Šlo mu je več kot odlično, ko je na šesti hitrostni preizkušnji naredil napako (video spodaj) in poškodoval le zadnja leva vrata. Tako so v servisu škodini mehaniki zamenjali vrata, a FIA komisarji opazili poškodovano varnostno kletko in tako je fincu iz varnostnih razlogov onemogočili nadaljevanje relija.

Video: Barum Czech Rally Zlín 2013- Lappi Esapekka – Fern Janne Crash

Med dirkalniki na sprednji par koles je prav tako s škodinim dirkalnikom Fabio R2, osvojil odlično drugo mesto italijan Elwis Chentre, ki je zaostal le za čehom Janom Černyjem z Peugeotom 208 VTi R2.

V preteklosti je Škoda je že štirikrat osvojila omenjeni rally z Fabio S2000. Med njimi je samo Kopecky osvojil leta 2009 in 2011, vmes leta 2010 belgijec  Freddy Loix, lansko leto pa finec Juho Hanninen. Kot druge škodine dirkalnike, ki so tudi osvojili češki največji rally so tudi Fabia WRC, Octavia WRC in Škoda 130 RS. Kot zanimivost lahko omenimo, da je na prvem reliju leta 1971 slavila Škoda 1100 MB.

Jan Kopecky je tako postavil še en mejnik v zgodovini omenjenega relija  saj je edini dirkač, ki je zmagal kar štirikrat!

Kopecky je tako še povečal prednost v točkovanju evropskega prvenstva v reliju. Z 223. točkami vodi pred ircem Breenom (114 točk) in francozom Bouffierjem (99). Naslednji rally bo potekal  od 13. do 15. septembra na Poljskem.

Škoda Fabia S2000 - Jan Kopecky

Škoda Fabia S2000 – Jan Kopecky

Škoda Fabia Super 2000 - Jan Kopecky/Pavel Dresler

Škoda Fabia Super 2000 – Jan Kopecky/Pavel Dresler

Avtor: K.N.

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments