Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Monaška ruleta z novimi in bivšimi škodinimi dirkači!
formats

Monaška ruleta z novimi in bivšimi škodinimi dirkači!

Ta vikend je potekal znameniti in prvi v koledarju svetovnega prvenstva v reliju, 81.Rally Monte Carlo. Rally poteka po že znamenitih hitrostnih preizkušnjah v okolici Valence in Monaka, katere so dobile svoj čar po zelo spremenljivih razmerah. Tudi tokrat se tradicija ni izneverila. Dirkačem je ponudila prave štiri garaške dni, kateri so prinesli premagovanje ovir na zasneženih, mokrih, ledenih, suhih in z meglo in snegom zakritim progam.

Letos je prišlo do korenitih sprememb v moštvih. Devetkratni svetovni prvak Sebastien Loeb (Citroen) se je pred zimo »upokojil«, toda videli ga bomo lahko še na nekaj izbranih dirkah, tudi v »domačem« Monte Carlu. Moštvo Citroena dopolnjujeta še Mikko Hirvonen in Dani Sordo, moštvo Forda pa mladca Mads Ostberg in Evgeniy Novikov ter belgijec Thierry Neuville. Sveži pridih v WRC prvenstvu je pridružitev Volkswagen Motorsport moštva, kateri so to zimo uradno predstavili svoje orožje-Volkswagen Polo R WRC. Za »sestrsko« moštvo bodo vozili že znani Sebastien Ogier, Jari-Matti Latvala in kasneje še Andreas Mikkelsen. Za nas, Škoda navijače, pa je bolj pomembna novica, da je finec Juho Hanninen (bivši prvak s Škodino Fabio S2000 v ERC, SWRC in IRC) zbral finančna sredstva za dva relija v svetovnem rangu tekmovanja! Ta vikend je v Franciji celo dobil deveto hitrostno preizkušnjo, bil na odličnem sedmem mestu v skupnem seštevku, na kar je v štirinajsti, za mnoge dirkače peklenska in eni najtežji preizkušnji, naredil napako. V spustu iz znamenitega prelaza Col de Torini je svojo Ford Fiesto WRC nasadil na betonsko ograjo, katera pa je poškodovala vpetje sprednjega levega kolesa. Omenjena 14. preizkušnja je bila usodna tudi za rusa Novikova, kateri je odtrgal zadnje levo kolo na »moštveni« Fiesti WRC. Na istem mestu kot rus pa je žal odstopila tudi posadka Latvala-Anttila, ki je raztreščila svojega Pola R WRC a pri tem ostala na srečo nepoškodovana. Kot zanimivost je na tej preizkušnji zaradi obilo razmočenega snega odstopilo kar enajst posadk!

Jari-Matti Latvala na usodni 14. preizkušnji

Jari-Matti Latvala na usodni 14. preizkušnji

Kljub vsem preobratom, nepredvidljivih vremenskih razmer in iz varnostnih razlogov odpovedanim zadnjim dvem preizkušnjam je Daniel Sordo, ki se je bojeval z Novikom za sekunde, zdržal do cilja in moštvu Citroena privozil tretje mesto. Drugi je bil z odlično predstavo Sebastien Ogier, ki je tako odlično krstil začetek Volkswagnove poti v reliju. Že sedmič pa je nepremagljiv ostal Sebastien Loeb z sovoznikom Daniel Eleno, ki sta nadzorovala dirko že od samega začetka.

Za moštvo Škode, ki bo tudi letos bila prisotna v svetovnem prvenstvu v t.i. WRC2 tekmovanju, so na uvodnem reliju nastopile štiri posadke. Mladi finski up Esapekka Lappi si je na prvi HP privozil dobro minuto naskoka pred drugimi konkurenti v omenjeni klasi. A to je žal bilo vse, kajti na drugi preizkušnji je odtrgal vpetje sprednjega levega kolesa. Isto napako je že na prvi preizkušnji naredil tudi čeh Tomaš Kostka. Se pa je na koncu dirke zato še bolj veselil uspeha mladinec Sepp Wiegand, kateri si je pripeljal odlično osmo mesto v skupnem seštevku! Nemec, ki ga poznamo iz lanskoletne serije IRC, je bil od drugo uvrščenega Burrija z Peugeotom 207 S2000 hitrejši kar za šest minut! Rashid Al-Ketbi je bil skupno sedemnajsti.

Finec Esapekka Lappi na 2.HP

Finec Esapekka Lappi na 2.HP

Naslednji rally za svetovno prvenstvo bo na zasneženi podlagi na Švedskem, še pred tem pa rally za evropsko prvenstvo 1. – 3. februarja v Latviji.

Video: Crash & Show Rallye Monte-Carlo 2013

Avtor: K.N.

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments