Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Jänner Rally 2013! Sreča, sestavni del malega Monte Carla!
formats

Jänner Rally 2013! Sreča, sestavni del malega Monte Carla!

Sreča, sestavni del malega Monte Carla

Sreča ali nesreča sta bili ta vikend eni izmed glavnih dejavnikov na prvi preizkušnji Evropskega rally prvenstva na 30. Internationale Janner Rallye v Avstriji. Rally slavi po svojih zasneženih cestah, katere predstavljajo pravi mali Rally Monte Carlo. Letos je to dodatno potrdilo nekje močno mokra in spolzka podlaga, na nekaj hitrostnih preizkušnjah je bil sneg na cestišču, manjkalo ni niti goste megle, tako je do konca relija prišlo 49 od 84 posadk, ki so opravile tehnični pregled. Med njimi je štartala tudi Škodina ekipa s posadko Jan Kopecky / Pavel Dresler in druga zveneča imena, kot so: Bryan Bouffier, Francois Delecour (oba z Peugeot 207 S2000), domačin Raimund Baumschlager ( Fabia S2000), Čeha Vaclav Pech (Mini Cooper S2000) in Pavel Valoušek z Peugeotom 207 S2000. Poznavalci starejšega obdobja relija so lahko opazili tudi ime Stig Blomqvist, ki je vozil deveto evolucijo Mitshubishija Lancerja, slovenski navijači pa so lahko navijali za posadko Rok Turk/ Enej Ložnar, ki bosta letos poskusila odpeljati čim več relijev za evropsko prvenstvo s sprednje gnanimi dirkalniki.

Elwis Chentre - Škoda Fabia R2 - Janner Rally 2013

Elwis Chentre – Škoda Fabia R2 – Janner Rally 2013

Rally se je začel več ali manj po pričakovanjih ekipe Škoda, ki je zaključila prvi dan relija na prvem mestu. Štrene sta mešala le francoz Bouffier in lanskoletni avstrijski prvak Baumschlager, ostali so zaostajali že dobro minuto za prvouvrščenim. Prvi dan je bil nesrečen kar za veliko posadk, predvsem zaradi zelo mešane podlage na cestišču in goste megle. Tako je zaradi snega na cestišču na drugi in tretji preizkušnji, zgubil skupaj eno minuto tudi Škodin voznik Kopecky. Vendar je zaradi napak, vrtenj in napačnih izbir gum drugih konkurentov obdržal prvo mesto po prvem dnevu. Omenimo lahko tudi hitre voznike v produkcijskih vozilih, ki so se redno uvrščali v prvo deseterico skupnih rezultatov. Tako so se Avstrijec Harrach (Mitshubishi) in Poljak Kajetanowicz (Subaru) s svojima novejšima različicama R4 dirkalnikov in Čeh Orsak (s starejšo različico Mitshubishija) uspešno borili proti novejšim in hitrejšim dirkalnikom razreda Super 2000.

Bilo je tudi nekaj odstopov zaradi zdravstvenih težav in tehničnih problemov z avtomobili. Žal pa je na mladega Čeha Martina Semerada vplival tudi psihični pritisk. Za mladega češkega upa je bil po šestih mesecih to prvi dirkaški nastop, po tragični nesreči, kjer je zgubil življenje njegov sovoznik Bohuslav Ceplecha.

Jan Kopecky - Škoda Fabia S2000 - Janner Rally 2013

Jan Kopecky – Škoda Fabia S2000 – Janner Rally 2013

V soboto ni bilo prav nič drugače kot v petek, kar se tiče vremena. Reči pa ne moremo isto za rezultate v skupnem seštevku. Tako je še pred 15. hitrostno preizkušnjo vodil Jan Kopecky, nakar je na tej isti preizkušnji prebil pnevmatiko in tako izgubil slabo minuto in padel na tretje mesto s polminutnim zaostankom za vodilnim Bouffierjem, ki pa je tudi na isti preizkušnji naredil napako in izgubil veliko časa. Tako je iz preizkušnje v preizkušnjo (vseh je bilo 18) poskušal nadoknaditi zaostanek.

In rezultat? Pet desetink pred francozom Bryan Bouffierjem! Tako je Škodina ekipa odnesla domov zmago na prvem rallyju za evropsko prvenstvo. Je pa na stopničkah »stala« še ena Fabia S2000, katero je privozil do stopničk in tudi do zmage v avstrijskem prvenstvu, Raimund Baumschlager z sovoznikom Klaus Wichom. S Fabio sta prišli do cilja še dve češki posadki Tarabus/Trunkat (9.mesto) in Odložilnik/Tureček (11.mesto).

Žal pa je nesrečo z dirkalnikom imel še eden češki mladi up Jan Černy, ki je prvič vozil štirignanega dirkalnika (Fabio S2000). Še na predzadnji preizkušnji je zasedal odlično deveto mesto in lovil osmo uvrščenega Orsaka, za katerim je zaostajal le 11 sekund. Žal pa ga je tehnika zapustila prav na zadnji preizkušnji, kjer je odpovedal diferencial.

Škoda je imela predstavnika tudi v prvenstvu s sprednje gnanimi dirkalniki (2WD). Italijan Elwis Chentre je vozil na reliju Fabio R2 in s hitrimi vožnjami osvojil odlično drugo mesto! Prvo mesto je osvojil neulovljivi avstrijec Danzinger s Cliom R3, peto mesto pa sta si privozila slovenca Turk/Ložnar in tako ulovila prve pomembne točke.

Video: Jänner Rally 2013 – Best of best Rallye

Avtor: K.N.

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments