Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Prva testna vožnja z Octavio III 1.8 TSI DSG SE Plus!
formats

Prva testna vožnja z Octavio III 1.8 TSI DSG SE Plus!

Prva testna vožnja s tretjo generacijo Octavie 1.8 TSI DSG SE Plus

 

Po obljubah in pričakovanjih Škode bo nova Octavia postala ena izmed 10ih najbolj prodajanih avtomobilov na svetu

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus - testna vožnja

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus – testna vožnja

To je popolnoma nova Škoda Octavia v končni obliki, v času testiranja še rahlo zakrita. Octavia III (2013) je, tako kot njeni predhodniki, del razširjene družine Golf. Bazirana na MQB platformi, ki bo osnova modelom s sprednjim pogonom od Pola do Passata. MQB tovarne so zgradili povsod po svetu, da se omogoči lokalna proizvodnja glavnih modelov. To bo za tretjo generacijo Octavie zelo koristno, saj sta Kitajska in Rusija največji trg.

 

Design, tehnične lastnosti!

Octavia III (2013) je zasnovana na različici platforme z daljšo medosno razdaljo in je s tem pridobila 50 mm v primerjavi z Golfom VII, kar je v veliko korist potnikom, ki bodo sedeli zadaj. Nova Octavia je 90 mm daljša in 45 mm širša kot prejšnja, medosna razdalja pa meri 108 mm več.

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus - na testni vožnji

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus – na testni vožnji

Družba trdi, da ima ta avto notranji prostor primerljiv z notranjostjo modela višje klase. Celotna notranja dolžina je 1782 mm in lahko nosi 240 cm dolg ploščat paket, če podremo zadnje sedeže. Če pa upognemo še sedež sprednjega potnika, pa se prosto podaljša na 274 cm. Prtljažnik je še večji, kar 590 litrov ima. Naša testna Octavia je 85 kg lažja od prejšnje, modeli z nižjo močjo in zadnjim snopom osi so lažji še za 16 kg. Zunanjost je ostrejša in jasnejša, zadek avtomobila pa oblikovan tako, da je avtomobil videti kot limuzina, ne pa kot super velika kombilimuzina. Nerodna kromirana maska je nadomeščena s kromiranimi robovi odprtine, kar da Octavii bolj prefinjen izgled. Čiste površine, izraziti blatniki in definirana linija, ki sledi liniji zadnjih vrat in se zaključi pri pragu, daje vtis kakovostne kompaktne izdelave  in tehnične natančnosti.

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus - notranjost

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus – notranjost

Celotna notranjost Octavie je mešanica dobrega okusa, jasnosti in spretne montaže. Vsi kontrolni gumbi so spretno načrtovani in lepo izdelani. Edina kritika estetike Octavie je ta, da je nov jezik dizajna precej približan VW Golfu VII in Seat Leonu. S posvojitvijo MQB arhitekture prihajajo naproti bolj sofisticirane opcije, kot so aktivni tempomat, avtomatska zatemnitev luči, vstop brez ključa, prepoznavanje prometnih znakov, panoramsko strešno okno in Škodin nov top-end CANTON audio sistem. Tradicionalno bo praktičnost avtomobila spremljala dvostranska prtljažna prevleka (blago in guma).

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus - testna vožnja

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus – testna vožnja

Medtem, ko je osnovni model Octavie opremljen z bencinskim 1.4 TSI motorjem, je naslednja 1.8 TSI različica s 180 KM. V testnem avtomobilu smo imeli 6 stopenjski avtomatski menjalnik z dvojno sklopko. Ob pritisku gumba za vžig (ki je pozicioniran na isto mesto, kjer je včasih bil vžig s ključem) se motor zažene v enakomeren in umirjen prosti tek. Ob premiku prestavne ročice v položaj »D« (Drive) se Octavia premakne z izjemno majhnimi mehanskimi vdori. Vožnja je mirna in enakomerna, čemur pripomore tudi dejstvo, da je Octavia III za 85 kg lažja od predhodnice.

 

Vozne lastnosti!

Nežnost in natančnost volana se je izkazala tudi na precej neenakomernih in zasneženih cestah izven Prage. Vožnja impresionira tudi v ovinkih in majhnih cestnih udrtinah. Na avtocesti pa se izkaže stabilnost. Glasnost pri visoki hitrosti je bila v notranjosti rahlo moteča, ampak je bila rezultat zimskih gum in vetra.

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus

Avto je vsekakor vreden nakupa. Notranjost je impresivna, saj kljub prostornosti ni prevelika in okorna, kot naprimer Mondeo in Insignia.

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus - prtljažnik

Škoda Octavia III 1.8 TSI DSG SE plus – prtljažnik

Prtljažnik je ogromen, tako globok kot dolg, kar pa ni vplivalo na styling avtomobila. V testni turbo različici, avto resnično navduši z vožnjo, prestavami in podvozjem. Je avto, ki bo idealen za natančnega in premišljenega voznika.

 

Karakteristike testnega modela:

0-100 km: 7,5 sekund, Max.hitrost: 223,70 km/h, CO2: 132g/km, Teža: 1200 kg, Motor: 1.8 TSI, Moč: 180 KM pri 4500-6200 obratov, Menjalnik: 6-prestavni avtomatik z dvojno sklopko, Prostornina rezervoarja: 50l, Prtljažnik: 590l, Pnevmatike: 225/45 R17.

 

Galerija Škode Octavie III 1.8 TSI DSG SE Plus

Več informacij na: autocar.co.uk

Prevod: Škoda-Team

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments