Klub Škoda Team Slovenija je ljubiteljski portal in forum vozil Škoda 

Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
Facebook Twitter Gplus Pinterest E-mail RSS
magnify
Home Aktualne novice Deveta zmaga Loixa in druga zmaga Kopeckyja!
formats

Deveta zmaga Loixa in druga zmaga Kopeckyja!

Z relijem po Belgiji se je od 19. do 21. junija začel šesti reli za evropsko prvenstvo v reliju. Kot se za petdeset letnico spodobi, tudi na štartni listi ni bilo dolgčas. Med temi se je prijavilo kar pet nekdanjih zmagovalcev znamenitega Geko Ypres Rally-ja.

Med nastopajočimi sta pod zastavo tovarniškega moštva Škode stala Esapekka Lappi in Sepp Wiegand. Kot privatni vozniki, z istim dirkalnikom Škodo Fabio S2000, pa osemkratni zmagovalec omenjenega relija Freddy Loix, leta 2007 zmagovalec istega relija Luca Rossetti in voznika, ki sta redno na štartni listi, Jaroslav Orsak in Antonin Tlustak, iz Velike Britanije pa je prišel Neil Simson.

Jaroslav Orsak

Jaroslav Orsak

 

Rossetti

Rossetti

Vozniki Škode so na reliju imeli resno konkurenco. Med povratnike je prišel španec Pons (Ford Fiesta R5), z istim dirkalnikom tudi Casier in Cherain, Peugeotovo floto so sestavljali Breen, Abbring in Tsjoen (privat).

Začetek relija se je začel presenetljivo z Škodinimi dirkači na vrhu, pred njimi le nizozemec Abbring. Casier (Ford) je odstopil že po nekaj ovinkih z polomljenim vpetjem kolesa, prav tako je imel probleme irec Breen, saj mu je počena pnevmatika poškodovala zavorno cevko in je tako izgubil veliko dragocenega časa.

Casierov odstop

Casierov odstop

Proti večeru je zagorel še dirkalnik Peugeot 207 S2000 dirkača Consanija. Na srečo sta z sovoznikom pobegnila dovolj hitro stran od ognjenih zubljev.

 

 

Srečo pa kljub odličnim časom ni imel Abbring (Peugeot 208 T16). Vodstvo je moral prepustiti domačinu Loixu (Škoda), saj ga je tehnika na njegovem dirkalniku pustila na cedilu. Skoraj istočasno je zapustila tehnika tudi Breena z enakim dirkalnikom. Tako je Loix le še nadzoroval vodstvo do konca relija. Žal pa sreče ni imel škodin dirkač Lappi, saj je na deveti hitrostni preizkušnji zletel s ceste in hudo poškodoval svoj dirkalnik. Do nesreče je zasedal tretje mesto. Tako je Loix obeležil svojo že deveto zmago na tem znamenitem reliju!

Lappijeva nesreča

Lappijeva nesreča

 

Zmagoslavja domačina Loixa

Zmagoslavja domačina Loixa

50. Geko Ypres Rally 2014, končni rezultati:

1. Loix F. – Gitsels J. (Škoda Fabia S2000)

2. Cherain C. – Leyh A. (Ford Fiesta R5) +1:09.9

3. Wiegand S. – Christian F. (Škoda Fabia S2000) +2:14.2

4. Kobus H. – de Wild E. Ford (Ford Fiesta S2000) +2:32.5

5. Rossetti L. – Chiarcossi M. (Škoda Fabia S2000) +3:44.5

V Junior prvenstvu, ki poteka znotraj ERC prvenstva je z Škodo Fabio R2 tekmoval tudi mladi norvežan Petter Kristiansen. Žal je naredil napako na četrti hitrostni preizkušnji, vendar z odličnim ritmom nadaljeval drugi dan z pravilom SuperRally. Vse do 18. HP kjer je naredil manjšo napako in zdrsnil na manjše obrežje. S pomočjo gledalcev se je odpeljal do konca hitrostne preizkušnje, vendar moral na etapi kasneje odstopiti, saj je z trkom skrivil volansko letev in tako ni bilo mogoče voziti naprej. V cilju je v omenjenem prvenstvu slavil Lefebvre pred Crugnolo in Ingramom.

Kristiansen v težavah

Kristiansen v težavah

 

Še odličen video iz zmagoslavja Loixa na domačih tleh: http://vimeo.com/98928217

V istem vikendu pa smo lahko prav tako slavili še eno pomembno zmago. Tokrat je zmagal »naš« stari znanec Jan Kopecky. Jan v letošnji sezoni ne tekmuje v ERC prvenstvu, ampak se udeležuje dirk v Azijsko – Pacifiškem prvenstvu v reliju. In to prav odlično, saj je tokrat zmagal na International Rally of Queensland 2014 v Avstraliji. Priboril si je dobro minuto prednosti pred Pedderjem (Renault) in Reevesom (Mazda). Manj sreče je imel njegov moštveni kolega Gurrav Gill, ki je tako raztreščil Fabio S2000:

Gill z raztreščeno Fabio

Gill z raztreščeno Fabio

 

Kopecky je tako osvojil svojo drugo zmago v omenjenem prvenstvu, eno pa si je privozil moštveni kolega Gill.

Škoda tako vodi z svojimi vozniki in dirkalnikom Fabia S2000 v prvenstvu APRC (Kopecky na prvem in Gill na drugem mestu) in prav tako v ERC prvenstvu (Lappi na prvem in Wiegand na tretjem mestu).

Kopecky do zmagoslavja tudi po zraku

Kopecky do zmagoslavja tudi po zraku

 

Z »starejšo« evolucijo Fabie dirkači še zmeraj konkurirajo zmogljivejšim R5 dirkalnikom. Škoda pa prav tako ne počiva na lovorikah in že pridno testira novo evolucijo Fabie R5:

 

Vam je potreben še kakšen razlog, da se ne udeležite kakšno od dirk in navijate za Škodo? Vabljeni vsi!

50.Geko Ypres Rally 2014

50.Geko Ypres Rally 2014

 

Avtor: K.N.

Lep pozdrav,

Vaš klub Škoda Team Slovenija

FacebookTwitterGoogle+PinterestRedditShare/Bookmark
 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
Komentiranje izklljučeno  comments