Avtor Sporočilo

<  Splošno  ~  nakup Fabie Combi

OdgovorObjavljeno: Sr nov 23, 2005 10:32 am
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 4Kraj: ŠenčurPridružen: Sr nov 23, 2005 10:02 am
Pozdravljeni!

Ker moj 8 let stari avtek pri 180.000 km vse pogosteje obiskuje servise, sva se z ženo odločila, da si kupiva novega in sva se bolj ali manj odločila za Fabio Combi. Pred končno odločitvijo o motorju in opremi pa bi rad zvedel še za vaše mnenje, predvsem glede izbire motorja.

Letno narediva med 25.000 in 30.000 km, od tega dnevno 60 km (od tega 40 km avtoceste) za v službo in nazaj ter enkrat do dvakrat letno kakšno daljše potovanje (do 5.000 km) plus obvezno morje, smučanje, izleti po Sloveniji, ... Avto mora torej biti predvsem delovni konj, s čim nižjo porabo in drugimi stroški.
Ker mi avto ne spada med poglavitne življenske cilje, bi rad prišel čim ceneje in brez težav skozi, zato sem gledal 1.2 HTP motor s 64 konji. Glede zmogljivosti bi verjetno kljub precej drugačnih mnenjih prišel skozi, kako pa je s porabo, predvsem pri dalših vožnjah po avtocesti pri cca 150 km/h, ki jih bo ta avto imel več kot polovico svojih kilometrov. Druga varianta pa je dizel (1,9SDI, 1,4 TDI 70, 75 ali 80 km), ki je v osnovi kar precej dražji, dologorčno pa tudi pričakujem, da bo dizel gorivo dražje od bencina, pa še ekološko problematični so bolj. Nimam pa predsodkov proti dizlu, konec koncev sem nekaj let vozil Golfa II dizelaša.
Zanima me torej, kakšne so vaše izkušnje z porabai različnih Fabijinih motorjev ter kako je z drugimi stroški bencin: dizel - servisi, okvare, ...

Vnaprej hvala za pomoč.
Lp

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr nov 23, 2005 2:18 pm
Uporabniški avatar--Prispevkov: 6551Kraj: DomžalePridružen: Po maj 09, 2005 2:56 pm
za 1,4TDI ne upam nič reči, za 1.9 sdi ti bo pa trajal dolgo in neproblematično. Vsaj normalno je tako. Sam imam 1.9tdi 90km, z 231.000km in je zaenkrat popolnoma neproblematičen in se še ni okvaril. V avto šoli sem vozil golfa 1.9 SDI z okoli 360.000 km (če se prav spomnim). Tisti avto rednega servisa videl ni, pa je še vedno deloval prav zanimivo vredu. Nekaj težavic je bilo z elektroniko, sam sej to je jasno da je problem lahko pri 360 tisoč, avotšola, brez servisov (nekaj malega servisa je bilo le 'homemade' menda). Tko da vzemi 1.9, se izplača.

Dolgoročno je vprašanje če bo dizel dražji, saj je konec koncev dizel nižja frakcija od bencina, kar pomeni da so proizvodnji stroški mnogo nijžji. Vprašanje je samo marž. Tudi ekološko niso tako oporečni. Vsi novi imajo standard euro IV ki je zelo strog. Pa tudi saje načeloma niso škodljive okolju. Škodljiv je predvsem oglikov monoksid in delno tudi dioksid, saj sta oba toplogredna plina, le da dioklsid počasi porablja narava monoksida pa ne. Pa saj to veš ;)

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Sr nov 23, 2005 3:03 pm
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 4Kraj: ŠenčurPridružen: Sr nov 23, 2005 10:02 am
Za SDI sem slišal, da je kar vzdržljiv motor in me zato tudi mika, 1.4 TDI pa je verjetno še premalo časa na trgu, da bi se lahko že kaj konkretno reklo. Kako pa je z okvarami turbin pri TDI, o katerih se je kar nekaj govorilo?

Glede cen pa ne vem, če čisto drži, da je dizel v osnovi cenejši, glede na www.petrol.si je prodajna cena dizla brez davka 111,94 SIT, bencina 95 pa 97,13 SIT. Tudi glede standarda je SDI zagotovo še po EUR 3 standardu, za TDI pa ne vem. Ne bi pač rad čez nekaj let plačeval nekih posebnih ekoloških taks.

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
3 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi