Avtor Sporočilo

<  Sam svoj mojster  ~  Mali servis - naredi sam

OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2011 8:15 am
Škoda majstrPrispevkov: 138Pridružen: So jul 25, 2009 8:12 am
No, jaz sem se včeraj kar sam lotil "malega" servisa svojše Škode O2, letnik 03/2006.

Na spisku za menjavo:
    - olje (po ~8.000 prevoženih km), nabavil Shell Helix Diesel HX7 AV 5W-30 5 Ltr 5W30, preko nemšekga ebay-a, 27 EUR za 5l (brez poštnine),
    - filtre za olje + nafto, kabinski in zračni filter, isto nabavil preko nemšekga ebay-a, drobiž, občutno ceneje kot pa pri naših dilerjih.
    - sprednje zavorne ploščice, isto nabavil preko nemšekga ebay-a, 15 EUR.
Po moji računici sem za vse skupaj s poštninami (vsa roba je bila kombinirana v dveh paketih, tako da sem s poštnino tudi nekaj prihranil) prišparal nekaj EUR, kot pa če bi nabavljal pri nas.

Menjava:
    - Najprej sem dvignil plastiko na motorju (tista ki pokriva blok z oljem in oljni filter z zgornje strani). Odstrani se enostavno, povlečeš navzgor in potegneš k sebi.
    - Nato sem avto dvignil z dvigalko, podstavil in odstranil spodnjo zaščitno plastiko. Brez jaška ali dvigala je to matranje ampak se da.
    - Nato sem odstranil vijak na spodnji strani karterja ter izpustil ven staro olje. Čeprav je imel avto narejenih komaj 8.000 km je bilo staro olje čisto črno oz. sajasto.
    - Medtem, ko je olje odtekalo sem z zgornje strani z gidoro 32 odstranil pokrov oljnega filtra, ter počakal, da je vso olje odteklo. Pri tem sem avto spustil z dvigalke popolnoma na tla, zato da zaradi nagiba v karterju ne bi ostalo kaj starega olja.
    - Ko je olje odteklo sem avto ponovno dvignil, zamenjal tesnilo na pokrovu oljnega filtra, zamenjal vložek oljnega filtra, ter nazaj privijačil pokrov. Potem sem nazaj privijačil vijak na spodnji strani karterja, ponovno spustil avto in dolil nazaj malenkost manj kot 4l olja. Po dolitih 3l sem na vsake pol litra preverjal nivo olja s šipko, da ga nebi preveč dolil.
    - Nato sem zamenjal še ostale filtre (zračni filter, filter za gorivo ter kabinski filter), nazaj namestil spodnji in zgornji pokrov motorja, zalavfal avto, naredil testni krog in voila, zaenkrat vse ok.

Menjavo zavornih ploščic bom prepustil kolegu (ko se prižge indikator obrabljenosti), predvsem zato ker nimam ustreznega orodja.

Olje pa sem na 8.000 km menjal zaradi paranoje, ki me je začela grabiti, ko je pred cca. 20.000 km turbina začela rahlo piskati (zvok zavijajoče sirene). Turbina piska in hladna in vroča, ampak tako tiho, da se je v višjih prestavah ne sliši. Sliši se samo tja do 3 prestave, potem pa ali neha, ali pa jo preglasi zvok motorja - ne vem. Uglavnem, imam namen avto odpeljati na pregled semle:
http://www.beja.si/servis-turbopolnilniki.html
Pa me zanima ali ima kdo s temili fanti že kaj izkušenj? "Paranoja" okoli turbine me grabi, ker se mi je podobno začelo dogajati na strari turbini, pri 90.000 km, in sem jo pri 100.000 km že menjal. Ne bi rad doživel še enkrat tega stroška. Je pa nova trubina začela piskati takoj po izteku garancije (20.000 km in 1 letu).

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2011 11:15 am
znalecznalecPrispevkov: 1491Kraj: LjubljanaPridružen: Po sep 17, 2007 7:17 pm
Izkušnja s preventivo in Bejo :D Tole se ni pripetilo na škodi. Kupljen rabljen avto, redno vzdrževan. Lastnik preventivno obnovi turbino pri Beji. Naredi cca 15k km (recimo 3k km gor ali dol, ker ne vem iz glave številke). Gre na dopust in mu cca 2k km od doma odpove turbina :crazi:

Ker bi bil strošek prevoza z avtovleko in strošek zamenjave na uradnem servisu tam-tam se odloči za menjavo turbine na uradnem servisu. Obstal je za 2 ali 3 dni v tujini kjer so mu na pooblaščenem servisu namontirali gor tovarniško obnovljeno turbino in pokazali staro, ki je bila katastrofa. Z mehanikom je na koncu nekako skomuniciral, da glede na zračnost turbina ni bila najbolj kvalitetno obnovljena.

Na koncu se je za cca 2k€ lažji pripeljal nazaj v SLO in se še vedno vozi z isto turbino. Zgodilo pa se je letos in verjetno ni naredil ravno 15k km z novo oz. tovarniško obnvoljeno turbino.

Kaj boš ti naredil je tvoja odločitev. Sem pa delil izkušnjo znanca, ki je preventivno obnovil turbino. Njegove besede po celi izkušnji so bile "če bi to vedel bi pustil, da crkne prva turbina in potem reševal kurativno namesto preventivno".

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr dec 28, 2011 12:46 pm
Škoda majstrPrispevkov: 138Pridružen: So jul 25, 2009 8:12 am
Hvala. Vsekakor koristne informacije.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Če jan 05, 2012 11:47 pm
Uporabniški avatarmoderator/članmoderator/članPrispevkov: 1907Kraj: LjubljanaPridružen: Če jul 27, 2006 9:27 pm
jz bi dodal še nekaj pri menjavi olja motorja;

najbolj kvalitetno se olje zamenja, če ga spustiš iz vročega motorja enkrat zvečer in pustiš do jutra da se vse izcedi.

To je največji razlog (poleg tistega da je ceneje), da olje menjam sam. Saj na servisih vedno moraš malo počakat preden prideš na vrsto + nimajo časa čakat da se dobro izcedi.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: So jan 07, 2012 6:09 pm
Uporabniški avatarNekaj le znam..Prispevkov: 1768Kraj: KrasPridružen: Če apr 20, 2006 4:19 pm
Jaz spustim in počakam, da kaplica pade dol na cca. 10 sekund. Recimo, da je spucano. Ali pa vmes kosilo pojem :).
Sicer pa glede zvoka turbine. Meni že cca. 100.000 km mrzla turbina čisto rahlo žvižga. Ampak res rahlo. Topla je tiha kot je treba. Tudi zvok se ne stopnjuje, tako da moje mnenje: pusti pri miru.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Pe apr 06, 2012 7:32 am
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 3Pridružen: Po jan 02, 2012 11:48 pm
mam Octavio 07' 100kw.
katero olje najbolj priporočate? Trenutno imam Aral - nevem točno kateri.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Pe apr 06, 2012 9:04 am
Uporabniški avatarNekaj le znam..Prispevkov: 1768Kraj: KrasPridružen: Če apr 20, 2006 4:19 pm
V tej temi je bilo na veliko povedano:
http://www.skoda-team.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=7871&p=83827&hilit=olje#p83827
Noter je tudi slika ustreznih olj od Shell-a.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 2:54 pm
Uporabniški avatarŠkoda loverPrispevkov: 345Kraj: brezovicaPridružen: Sr mar 12, 2008 5:35 pm
Ne verjamem, da je ebay toliko občutno cenejši! Oziroma v večinih primerih je ebay tako skomercializeran, da je dražji.. Ugl. hotel sem povedati, da predno kupite na ebayu pokličite k našim trgovcem, če pa je cenejša roba na ebayu jim to tudi povejte v večini primerov dobite popust. :D

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 3:11 pm
A to se je nanašalo na olje?

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 3:17 pm
Uporabniški avatarŠkoda loverPrispevkov: 345Kraj: brezovicaPridružen: Sr mar 12, 2008 5:35 pm
Na vse komplet olje da, filtre čist odvisn kaj ti ferma pomen maš najcenejše do najdražje bremze lahko pa tud cenejše dobiš kot 15€ sam če se jih upaš gor dat...

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 3:21 pm
Kar se materiala tiče sem sam kar na Škoda servisu kupoval original. S 15% popustom sem bil skoraj na cenah od Anet-a itd.
Kar se tiče olja pa bi dobil cenejše kot iz internet trgovine v Nemčiji zgolj še preko Bolhe na parkirišču pred Leclercom :D :D . Me zanima kje pri nas dobiš Shella po standardu VW507.00/504.00 za 9,5 EUR na liter. V trgovini kolikor sem gledal so čez 20 EUR na liter. Na servisu pa raje nisem niti vprašal. Itak ne komplicirajo, če prineseš svoje olje.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 3:31 pm
Uporabniški avatarŠkoda loverPrispevkov: 181Kraj: PrevaljePridružen: Pe maj 08, 2009 3:17 pm
mtl je napisal/-a:
Kar se materiala tiče sem sam kar na Škoda servisu kupoval original. S 15% popustom sem bil skoraj na cenah od Anet-a itd.
Kar se tiče olja pa bi dobil cenejše kot iz internet trgovine v Nemčiji zgolj še preko Bolhe na parkirišču pred Leclercom :D :D . Me zanima kje pri nas dobiš Shella po standardu VW507.00/504.00 za 9,5 EUR na liter. V trgovini kolikor sem gledal so čez 20 EUR na liter. Na servisu pa raje nisem niti vprašal. Itak ne komplicirajo, če prineseš svoje olje.

Ni glih 9,5€ ne liter. Je pa daleč od 20€ na liter:
http://www.olja.si/shell/helix-ultra-vx-5w-30-1l

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 3:36 pm
Super cena za Slovenijo. Sam sem gledal v Motomatu, pa je bila cena čez 20 EUR.
No, navadil sem se na nemško spletno trgovino. Plačilo s PayPalom, v treh dneh imam zadevo doma. Cena 9,5 EUR vključuje tudi stroške poštnine, tako da. Pa preverjena kvaliteta.
Je pa izgleda ta Ultra VX še stara zaloga, ker sedaj je Ultra AV-L.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 5:39 pm
Uporabniški avatarŠkoda loverPrispevkov: 181Kraj: PrevaljePridružen: Pe maj 08, 2009 3:17 pm
A je drugače Shell kaj bolši od Arala? Jaz načeloma Aral High Tronic vlivam v moje 1.9 TDIje. Glih danes sem dobil domov 10l olja za 60€.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 6:44 pm
Ne. Z nobenim ne boš falil. Nekateri bodo rekli, da je Aral boljši :D.
Sam sem na Shellu ker ga Škoda priporoča, cenovno je pa 1 EUR dražji celo od Arala.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 8:22 pm
ČlanČlanPrispevkov: 422Pridružen: Ne avg 12, 2007 8:34 pm
ravno danes sem se lotil servisa moje škode, pa sem imel neko 2 leti staro zalogo olja aral hightronic. ko sem šel nabavit novo olje in filtre, sem opazil, da je embalaža drugačna in vonj olja popolnoma drugačen. tko da me zdaj zanima, ali je pametno mešat staro in novo olje? (oznake na embalaži so identične)

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To dec 04, 2012 8:33 pm
Kje pa se sploh nahaja filter kabine? A je težko do njega prit?

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 2
24 prispevkov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu