| Avtor |
Sporočilo |
< Sam svoj mojster ~ Vgradnja osvetljenih notranjih vratnih ročk |
|
Svizec
|
Objavljeno: Ne nov 13, 2011 6:17 pm |
|
|
Simply cleverPrispevkov: 494Pridružen: So nov 04, 2006 2:43 pm
|
Octavia 2 L&K in nekateri paketi pri Superbu pridejo z osvetljenimi notranjimi ročkami za odpiranje vrat. Zadeva se mi je zdela zanimiva in sem šel popvrašat strica Gugla kaj ve o tem. Ugotovil sem, da se da za ne pretirano ceno in ne preveč dela to narediti tudi na "ne L&K" Octavijah. 4 original nove ročke z zvočniki in LED osvetlitvijo so me prišle z poštnino nekaj pod 100€. Preveril kaj še rabim in se odpravil zamenjat ročke. Uporabljen material in pripomočki: - 4 orignal kljuke z osvetlitvijo - torks izvijač - "mazilo za stepeno smetano za torte" za privzdigovanje plastike Zakaj mazilo za smetano in kako to izgleda? Pri večini zamenjav zadev v avtomobilu je potrebno takšno in drugačno privzdigovanje plastike. Mazilo za smetano je poceni (pod 1€), nima ostrih robov (ne obdrgne plastičnih delov) a je še vedno dovolj trdno, da lahko z njim privzdignemo plastične dele. Tako ta zadeva izgleda (sem ženi enega lastninil za v avto):  Ker sem med samo menjavo pozabil narediti slikovno dokumentacijo je le-ta malo bolj skopa in je narejena po menjavi za ena vrata. Ročka ima v sredini okrasno zaščitno mrežo za zvočnik in gumb za odpiranje šip oz. pri voznikovih vratih gumb za nastavitev vzratnih ogledal:  Najprej privzdignemo okrasno mrežico:  Stikalo za stekla odklopimo z pritiskom na zatič (recmo z izvijačem) - rdeča puščica. Odvijemo torks vijak (obkrožen):  S prstom na notranji strani najdemo zatiče katere se da doseči (na lokacijah puščic) in jih sprostimo. S tem smo razrahljali levo stran. Nato z občutkom in malo sile počasi izvlečemo celotno plastiko vključno s kljuko (na sliki je še vedno priklopljeno stikalo za šipe):  Sedaj celotno zadevo držita še kabel za zvočnik in pa zajla za odpiranje vrat. Stikalo za zvočnik je zavito v peno, ki jo odmaknemo da pridemo do zatiča. Konektor snamemo s pritoskom ob straneh (puščice). Za sprostitev zajle moramo osvoboditi še konico, obkroženo z rdečim. To naredimo tako, da celoten delo potisnemo proti sprednjemu delu avtomobila in rahlo obrnemo. Ko je celoten del zunaj, enostavno odstranimo zatič zajle (obkroženo z zeleno)  Sedaj pride na vrsto najbolj "zanimiv" del. Octavija 2 facelift nima predpriprave za priklop LED (O2 pred FL naj bi jo po nekaterih trditvah še imela). Tu imamo več možnosti kako priklopimo LED. Lahko snamemo celotno oblogo vrat in pripeljemo kabel iz razvoda v spodnjem delu vrat. Naslednja možnost je priklop LED na obstoječo napeljavo na gumbu za upravljanje šipe. Sam sem se odločil za to možnost. Z univerzalnim inštrumentom sem potrdil domneve, da je rjava žica + in modra -. Tako sem + za LED vezal na rjavo žico (oranžna na sliki) ter minus na modro žico (vijolična na sliki):  Pred sestavljanjem nazaj sem še priklopil stikalo za šipe ter prižgal luči (notranjost je osvetljena pri vklopljenih pozicijskih ali glavnih lučeh) ter preveril, da vse deluje. Nato je sledilo samo še sestavljanje nazaj v obratni smeri razstavljanja (priklop zvočnika, pričvrstitev glavnega dela, torks vijak, priključitev stikala za šipe in vrnitev okrasne mrežice). Osvetlitev je bele barve in je ponoči povsem nemoteča. Sveti takrat kot ostala notranje osvetlitev - ob auto lučeh takrat ko je pogoj za nažgane luči ter ob odklenitvi avtomobila. V bistvu takrat, ko je osvetljeno tudi stikalo za luči. Končni rezultat (na nekaterih fotkah je preveč modra svetloba od LED samo se mi ne da trenutno popravljat):    Še ob vklopljeni notranji stropni luči: 
|
|
Na vrh
|
|
|
dbola
|
Objavljeno: Ne nov 13, 2011 7:10 pm |
|
|
Nekaj le znam..Prispevkov: 1747Kraj: VelenjePridružen: Po maj 09, 2005 3:26 pm
|
Fancy
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Ne nov 13, 2011 11:13 pm |
|
|
- Prispevkov: 6551Kraj: DomžalePridružen: Po maj 09, 2005 2:56 pm
|
Si zrihtal pol. Btw, še en super foto-vodič
|
|
Na vrh
|
|
|
oRS
|
Objavljeno: So nov 19, 2011 7:42 am |
|
|
Psihič na ŠkodePrispevkov: 728Kraj: BledPridružen: Pe nov 11, 2005 1:47 pm
|
Lepo lepo To sem zmeraj pri moji hotel naredit pa je sla prej od hiše
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: Pe dec 09, 2011 5:12 am |
|
|
Nekaj le znam..Prispevkov: 1768Kraj: KrasPridružen: Če apr 20, 2006 4:19 pm
|
Dober vodič, kapo dol.
|
|
Na vrh
|
|
|
bfranc
|
Objavljeno: To dec 18, 2012 6:41 pm |
|
|
Vreden znamkePrispevkov: 2028Kraj: DobrepoljePridružen: Pe jun 29, 2007 6:08 pm
|
Danes se ravnal po tem vodiču in edina pomankljivost kar ni napisano je ta, da ko se natika zajla nazaj na svoje mesto je, da se plastični del(valj) na zajli samo natakne, jeziček kateri drži ta del na mestu pa se pusti prosto. Potem "konico" katero je opisal @Svizec se zatakne na ročko in ko se komplet del vgradi nazaj v tapeto, potegnemo ročko in se tisti plastični del sam zatakne nazaj. Imel sem precej težav s tem, tako, da sem nazadnje snel dol celo tapeto, da sem lahko zataknil plastični jeziček.Na drugi strani sem probal ta moj opis in voila, poteg za ročko in se je zataknilo. Sem pa spredaj vgradil 3mm rumene diode z 470 ohmskih uporom.Jutri probam zadaj z 5 mm belimi diodami, da vidim kako se obnese z svetlobo.Ker edino kar me moti je to, da spredaj sveti v A stebriček, kar se vidi tudi pri svizcu.Je pa vse uravnavano preko svetlobnega senzorja in tudi jakost svetlobe se da uravnavati preko gumba za moč svetlobe v armaturi. Svizec oprosti, da smetim tvojo temo, samo sem moral napisat, da nebi še kdo jemal dol tapete.  Aja, že pozabil napisat: Octavija II l.2006 nima predpriprave(konektorja) za te luči in je potrebno vezat na stikalo za okna oz. na voznikovi strani na stikalo za ogledala.
|
|
Na vrh
|
|
|
Svizec
|
Objavljeno: So jan 05, 2013 3:37 pm |
|
|
Simply cleverPrispevkov: 494Pridružen: So nov 04, 2006 2:43 pm
|
Nič ne smetiš. Forum je ravno namenjen izmenjavi izkušenj in mnenj.
Sam sem vgradil original ročke z že obsoječo osvetlitev iz L&K verzije in na srečo nisem imel težav z kljukicami. To kar si napisal glede svetenja v stebriček in štimanja jakosti drži. Samo pri meni med vožnjo svetloba v A strebričku sploh ni opazna, če direktno ne pogledaš od spodaj. Mogoče si dal premočne diode?
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: So jan 05, 2013 4:20 pm |
|
|
|
Kje pa sta nabavila ustrezne kljuke? Se da na kakšen DIY način vgradit na obstoječe?
|
|
Na vrh
|
|
|
bfranc
|
Objavljeno: So jan 05, 2013 4:55 pm |
|
|
|
Mtl, vse octavije II imajo že predpripravo, če kupiš original osvetlitev(okol 80 eur, komplet dioda,prozorna plastika in kabel), manjka jim samo pravokotni izrez v plastiki.In tam sem jaz zavrtal luknjo dal notri diodo, zalepil z lepilom in zvezal ta štorm na stikala za okna, razen na voznikovi strani na stikalo za ogledalo.Pri Svizcu se svetloba razprši pri meni pa sveti na V in prav lepo izgleda. Svizec, ma ne vem če so premočne in se niti več ne sekiram, ker prav poživi notranjost ponoči.  No takole je pri meni 
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: Ne jan 06, 2013 2:30 pm |
|
|
|
Fajn izgleda. Sam bi sicer razmišljal o zeleni lediki, da je v skladu z ostalim. Svizec ima belo osvetlitev in mu to v redu pride. A lahko narediš še kakšno bližnjo sliko zadaj, pa tudi spredaj? Sicer pa kolikor vem obstajajo tudi ledike z razpršenim snopom, pa se morda lahko na ta način rešit usmerjen snop.
|
|
Na vrh
|
|
|
facil
|
Objavljeno: Ne jan 06, 2013 4:06 pm |
|
|
| Češki fan!Prispevkov: 32Pridružen: To maj 15, 2012 4:42 pm
|
To bi lahko kupil navadne 3mm led diode in tiste plastične ohišja zraven ter zvezal na stikala za el. pomik stekel, in bi to maralo špilat ane?
|
|
Na vrh
|
|
|
bfranc
|
Objavljeno: Ne jan 06, 2013 4:33 pm |
|
|
|
3 mm rumene diode sem dal najprej spredaj in ni bilo videt dobro, pa še svetloba je bila slaba.Tako da sem zamenjal na 5 mm bele visokosvetilne.Bom pa probal še enkrat poslikat.
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: So jan 26, 2013 9:52 am |
|
|
|
Se bom izgleda tudi sam lotil tega podviga. Zgolj še vprašanje. LEDike si vezal direkt na elektriko ali si vmes stavil kakšen upor oz. karkoli drugega? In pa katere LED-ike si dal?
|
|
Na vrh
|
|
|
bfranc
|
Objavljeno: So jan 26, 2013 12:56 pm |
|
|
|
5 mm visokosvetilne ledice, pa na vsako sem dal 1.5k ohm upor(dioda rabi okoli 3 volte).Ti pa priporočam, da to delaš nekje na toplem, ke če ne je tapeta pretrda in grejo te ročke težje nazaj, pa računaj na to, da si boš sigurno kje obdrgnil kožo, rokavice pa tukaj odpadejo.  Tukaj mi pride samo en smeško na misel  , ker vem kaj te čaka, ko boš to delal.
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: So jan 26, 2013 2:41 pm |
|
|
|
Evo, sem preveril teren pri -5 stopinjah Celzija. Mnjah, ni ravno temperatura za to delat  . Si pa nisem nič odrgnil, izgleda imam manjše prste  . Tudi moja nima predpriprave za lučke (isto 2006 letnik) in po tvojem nasvetu sem tisti zatič za zajlo pustil pri miru in potem samo potegnil in se je zahaklalo  . Zdej pa še eno vprašanje: Kje si zvrtal luknjo? Na tistem pravokotniku na sliki? A je to označeno, kje sicer pride ta osvetlitev?
|
|
Na vrh
|
|
|
bfranc
|
Objavljeno: So jan 26, 2013 2:52 pm |
|
|
|
Tam ja, pa diodo zalep, da ne bo ven padla.Počak, ko boš not dajal, ko bo treba tapeto poravnat po ohišju ročk in tam sem se jaz porezal kožo.
|
|
Na vrh
|
|
|
mtl
|
Objavljeno: So jan 26, 2013 5:21 pm |
|
|
|
Hm, meni je ohišje kar skočilo noter, sploh nisem nič pritiskal. Možno, da je bilo dovolj mrzlo  .
|
|
Na vrh
|
|
|
|