| Češki fan!Prispevkov: 51Pridružen: So apr 12, 2008 10:36 am
|
Pozdravljeni,
sem prebrskal po forumu, a nisem nič podobnega našel, pa bom v novi temi delil problem.
Gre se za Fabio 1 bencin 1,4 16V 74 kW letnik 2000. Potek zadev je bil nekako takle: Po vžigu vročega motorja le ta ni imel moči. Ko sem pritisnil na plin, obrati niso narasli, so nihali, tudi v prostem teku motor ni normalno laufal. Ponovni vžig motorja ni pomagal. Zamenjali so mi dušilno loputo (montirana je bila nova aftermarket/konkurenca; novo loputo so nastavili z računalnikom).
En teden je bil mir, nato se je napaka ponovila. Peljal k mojemu mehaniku, tester pokazal na ventil povratnih plinov in na dušilno loputo (točnih oznak javljenih napak ne bom vedel). Menjal se je ventil, par dni je bilo OK, zatem pa spet isto. Je pa bilo tako, da se je napaka pojavila naključno, enkrat ja, enkrat ne. V tem času je bilo tudi tako, da ko se je vžgal motor in se je čutilo, da motor ne laufa lepo, če sem ugasnil motor in znova zagnal, je delal normalno in sem se lahko normalno peljal.
Zopet smo priklopili na tester, izpis napak je kazal na dušilno loputo. Nabavili smo novo loputo drugega proizvajalca kot prve zamenjane lopute, loputo nastavili z računalnikom, a po nekaj dneh se je napaka znova pojavila. Sedaj je avto v taki fazi, da če se mrzel vžge in ne laufa normalno, je dovolj, če se ga ugasne in ponovno vžge, potem pelje normalno. Če se ga pa vžiga vročega, ponovni zagon motorja ne pomaga, potrebno je počakati ca. 45 min z odprto haubo, da se motor ohladi. Potem je OK. Tudi napak in ponastavitev lopute se ne da opraviti s testerjem, ker ne pusti, dokler se motor ne ohladi.
Sedaj je znova pri mehaniku. Preventivno smo poizkusili z drugim enakim tipom rabljenega računalnika, preverilo se je inštalacijo z računalnika do dušilne lopute, preverilo se je stopalko za plin (tudi to napako je javljalo). Danes za štos dobimo še tretjo rabljeno original loputo, ki ustreza za ta motor pa bomo videli, čeprav dvomim, da bo to rešilo problem.
Prosim vas za nasvete, predloge, rešitve.
Pa še eno offtopic: ali imajo tudi Fabie z istim motorjem od letnika 05 dalje problem glede puščanja oz. kurjenja olja, kot so imele problem letnik 00 (takšen problem sem imel sam, pa tudi za ostale primere sem slišal za takšen tip motorja).
Hvala za pomoč. Lp.
|