| |
| Avtor |
Sporočilo |
< Splošno ~ Nova ali stara Octavia |
|
lukabike
|
Objavljeno: So maj 19, 2007 10:56 pm |
|
|
| Bosch pumpa majstrPrispevkov: 6Pridružen: So maj 19, 2007 10:51 pm
|
Že nekaj časa brskam na to temo, pa ne najdem odgovora. Iščem namreč rabljeno Octavio karavan diesel, delam cca 35k na leto, nimam pa več kot kakšnih 3,5 mio sit za porabit.
Vprašanje, ki me muči, je naslednje: se je kvaliteta tako motorja kot končna izdelava pri Octavii II zelo spremenila? Stare Octavie so imele največ dobrega glasu ravno na račun izredne zanesljivosti, za novo pa sem slišal s parih koncev, da se je to precej poslabšalo. Kakšne so vaše izkušnje? Jasno mi je, da je tanova bistveno bolje opremljena in se starejši poznajo leta pri izgledu, vendar mi je še vedno najpomebnejša zanesljivost in nizka poraba.
LP, Luka
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Ne maj 20, 2007 12:45 am |
|
|
- Prispevkov: 6551Kraj: DomžalePridružen: Po maj 09, 2005 2:56 pm
|
Če iščeš zgolj zanesljivost in nizko porabo, potem si nabavi tastaro 90km TDi. Ta motor namreč še posebej hvalijo po njegovi zdržljivosti in 'hvaležnosti'. Poraba pri normalni vožnji pa se giblje nekje okoli 5,5l/100km.
Sam jo imam, ima že 260.000 kilometrov in lahko bi rekel da se še ni nič pokvarilo. Šel je samo štarter (kar pri teh kilometrih le ni tako narobe - takrat je imela cirka 250kkm), pa tist rele za vse 4 žmigavce je ene dvakrat ponorel in klikal v tri dni (žmigavci niso utripali).
Je pa pri novi octaviji občutek v vožnji boljši, tudi opremljenost ter komfort sta izboljšana. Verjetno govorice o slabši kvaliteti temeljijo na otroških napakah prvih modelov (tudi kolega s foruma ima eno prvih v slo in ima non-stop kakšne težave). Sam menim in verjamem, da so ti. otroške bolezni že zdavnaj odpravljene. Sama kvaliteta izdelave se mi zdi znatno boljša kot pri prejšnji (beri - kompleksnost izdelave). Oče ima novo octavio karavan 2.0 TDi l.2005, sedaj je znjo naredil že približno 115.000 km in kakšnih resnih težav ni bilo (bila je ena prvih oct. karavan v slo) - v sprednje žaromete je prišla vlaga, šoba za vodo zadnjega stekla je špricala mimo njega, to pa je bilo več ali manj tudi vse (in vse je bilo popravljeno/zamenjano na garancijo).
|
|
Na vrh
|
|
|
lukabike
|
Objavljeno: Ne maj 20, 2007 10:09 am |
|
|
|
Hvala za temeljit odgovor! Ja, glih se odločam za nakup letnika 2005, 39.000 km, pri avtohiši, kjer je bil avto kupljen in servisiran, menjan pa menda zato, ker se poznajo s stranko in možak rad menja na 2 leti. Pravijo, da z avtom ni nič narobe (ampak kateri trgovec bo pa kaj takega priznal  )
Malo me edino moti preozek sedež (sem prav izmeril, 2 cm je ožji od tastare, me tiščijo stranske ojačitve v stegna) in hrup motorja pri 1500-2000 obratov, ko imam občutek, da cel avto pride v interferenco. To sem opazil pri ene 3 octaviah (nov model), ki sem jih vozil. Si ti ali kdo drug tudi kaj takega opazil?
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Ne maj 20, 2007 10:18 am |
|
|
|
Pri katerem motorju to? Pri fotrovem še nisem imel tega filinga. Sedeži so se tudi meni sprva zdeli preozki, sam pol se jih navadiš in so prov fajn.
|
|
Na vrh
|
|
|
lukabike
|
Objavljeno: Ne maj 20, 2007 11:56 am |
|
|
|
1.9 TDI, 105 KM.
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Ne maj 20, 2007 12:57 pm |
|
|
|
Nevem, octavie s tem motorjem pa še nisem vozil, tako da težko rečem. Pri 2.0TDI tega filinga nimam.
|
|
Na vrh
|
|
|
slick
|
Objavljeno: Po maj 21, 2007 9:12 am |
|
|
Škoda loverPrispevkov: 259Kraj: LjubljanaPridružen: To maj 10, 2005 7:25 pm
|
Sam vozim Octavio II (bencinski motor). Sem imel pa prejšnji teden kot nadomestno vozilo za nekaj dni staro Octavio s primerljivim številom prevoženih kilometrov. Primerjavo je nesmiselno delat, ker sta to popolnoma druga avtomobila. Glavne razlike:
- stara je manjša, boljša preglednost naprej in nazaj,
- stara ima na zadnjih sedežih bistveno manj prostora,
- handling stare je proti novi obupen (kot bi bile gume vpete s čigumijem), bočno nagibanje je veliko večje,
- zavore so pri stari bistveno slabše,
- stara je bila sicer dizelska, ampak ropot v notranjosti je precejšen,
- in nenazadnje - izgled v notranjosti je bistveno slabši.
Pred dvema letoma odločal med nakupom stare octavie 1.8T (150KM) in nove octavie 1.6MPI (102KM). Odločil sem se za slednjo in moram reči, da mi niti približno ni žal.
|
|
Na vrh
|
|
|
lukabike
|
Objavljeno: Po maj 21, 2007 10:22 am |
|
|
|
Kakšna je pa poraba 1.6 MPI pri normalni vožnji? Imam cca 100 km na dan, od tega večina avtocesta, kjer ne pretiravam (120-140 km/h). Ravno zato mi je poraba kar pomembna, je pa tudi pri novih Škodah hrup dizla v kabini bistveno večji kot pri bencinarju (sem se vozil tudi z novim modelom 1.6 in je precej, precej tišji).
Glede ostalega se pa strinjam, je čisto druga pesem nov model
|
|
Na vrh
|
|
|
slick
|
Objavljeno: Po maj 21, 2007 10:44 am |
|
|
|
Pri vožnji okrog 130 km/h je poraba nekje med 7,5 in 8 litri. Pri hitrosti okrog 150 km/h in več pa naraste na 9-10 litrov.
|
|
Na vrh
|
|
|
ban
|
Objavljeno: Po maj 21, 2007 1:29 pm |
|
|
Škoda majstrPrispevkov: 105Pridružen: To dec 20, 2005 1:16 pm
|
Mam golfa V z 1.6 motorjem, trenutno mi kaže porabo 7.1 l/100 km, je pa blo tle zelo malo mestne vožnje in veliko relacijske, nekaj tudi AC. Mašine se pa med vožnjo praktično skoraj ne sliš.
|
|
Na vrh
|
|
|
alezzi
|
Objavljeno: Po maj 21, 2007 3:11 pm |
|
|
| Škoda loverPrispevkov: 217Kraj: logatecPridružen: So feb 24, 2007 4:29 pm
|
jest mam octavijo tour 1.6 in je motor hrupen tam od 150 pa naprej
porabo imam pa prav tako 7.1 povprečje
avtocesta je okrog 6.5 če se lepo vozi 130
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: To maj 22, 2007 10:54 am |
|
|
|
Za staro lahko rečem da se res precej bolj nagiba v ovinkih kot nova in ima znatno manj prostora na zadnjih sedežih. Sam vozim limuzinsko izvedbo, lahko rečem da je preglednost nazaj obupna, sploh ko voziš rikverc po kakšnih 'bob stezah' - takrat so uporabna zgolj ogledala. Nevem kako je z novo limuzinsko, lahko pa rečem da je pri fotrovi karavanki pregeldnost boljša kot pri moji.
Zanimivo je pri tanovi octaviji (2.0TDI) da pri visokih hitrostih porabi relativno malo goriva - pri 200km/h je tam okoli 8-9l, sicer pa je povprečna poraba okoli 6-6,5
Sicer je pa tko - stara octavia temelji na tehnologiji iz leta 1997 nova pa iz recimo 2003. V teh letih se je pa tud že kej spremenl
|
|
Na vrh
|
|
|
lukabike
|
Objavljeno: To maj 22, 2007 11:34 am |
|
|
|
Vmes sem naletel na zelo zanimivo alternativo: Mitsubishi Lancer karavan, 1.6 bencinar, 98 KM. Cena 3,6 mio s kovinsko barvo in praktično komplet opremo:
http://www.avtocenter-subelj.si/mitsubishi/images/ceniki/lancer_wagon_0107.pdf
Sem malo pobrskal po netu in zelo hvalijo porabo (večinoma okoli 7), podvozje in kvaliteto izdelave (taprav japonc!).
Plus to, da imajo pri autocommerce akcijo, da ti podaljšajo garancijo na 55 mesecev (4,5 leta) ali 200.000 km!
Za vse to moram rečt, da je razlika v porabi taka, da dvomim, da jo nadoknadim v 6-7 letih... če računaš 1€ na liter in da bi pri škodi imel porabo 6L, pride v 200.000 km razlike za 2000€. To je 500.000 sit. Octavia Combi Elegance 1,9 TDI pride dobrih 5 mio, kar je še vedno okrogel milijon več (pa Lancer ima 30L več prostornine v prtljažniku).
A sem še kej pozabil pri preračunu?
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: To maj 22, 2007 12:20 pm |
|
|
|
Dla sem mal pogledal škodino ponudbo pri 1.6 MPI Classic karavan- za 4mio sit.
Nekak ma mitsubishi res več opreme že za 500k sit manj.
Ko smo bili v avstraliji smo imeli rentano popolnoma novo mitsubishi magmo (mislm da je mela tak naziv) - večja od lancerja, sam je bla res boga. Avto je sicer bil velik in zgledal lepo, tud opreme je mel še kr dost, sam mankal mu je pa 3/4 stvari ki smo jih evropejci navajeni, od vzglavnikov na zadnji klopi dalje.
Sicer pa ti lahko edino rečem: Naroči se na testno vožnjo enega in drugega, pa boš videl kateri ti bolj 'leži'
|
|
Na vrh
|
|
|
slick
|
Objavljeno: To maj 22, 2007 12:57 pm |
|
|
|
No, pri meni je bila tretja opcija pri nakupu Mitsubishi Carisma (tisto leto so jo ravno prenehali izdelovat). Z avtom sicer ni bilo nič narobe, ampak proti ta novi Octavii je bil prava "drvarnica". Ne vem, kako je z Lancerjem, ker Micke od takrat naprej nisem več pogledal.
Drugače se pa popolnoma strinjam z mishem - na testno vožnjo z obema (ali pa z vsemi tremi), pa bo vse jasno.
|
|
Na vrh
|
|
|
s.hio
|
Objavljeno: Pe maj 25, 2007 9:44 pm |
|
|
Škoda loverPrispevkov: 314Kraj: Trnovo-SiskaPridružen: Ne jun 12, 2005 11:01 pm
|
lukabike je napisal/-a: Hvala za temeljit odgovor! Ja, glih se odločam za nakup letnika 2005, 39.000 km, pri avtohiši, kjer je bil avto kupljen in servisiran, menjan pa menda zato, ker se poznajo s stranko in možak rad menja na 2 leti. Pravijo, da z avtom ni nič narobe (ampak kateri trgovec bo pa kaj takega priznal  ) Malo me edino moti preozek sedež (sem prav izmeril, 2 cm je ožji od tastare, me tiščijo stranske ojačitve v stegna) in hrup motorja pri 1500-2000 obratov, ko imam občutek, da cel avto pride v interferenco. To sem opazil pri ene 3 octaviah (nov model), ki sem jih vozil. Si ti ali kdo drug tudi kaj takega opazil?
Zvok motorja pride v resonanco z karoserijo. To je znana napaka vseh avtomobilov nižjega cenovnega razreda, ki imajo slabšo izolacijo kot dražji avtomobili oz. ponekod se pozna že pri bolj opremljenih.
|
|
Na vrh
|
|
|
|
Časovni pas: UTC + 1 ura
|
Stran 1 od 1
16 prispevkov
|
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov
|
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
|
|
|