| |
| Avtor |
Sporočilo |
< Splošno ~ vprasanje glede nakupa octavije |
|
Matty
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 1:05 pm |
|
|
| Češki fan!Prispevkov: 16Pridružen: To jan 31, 2006 4:24 pm
|
Zivjo!
Sem cisto nov, zato upam, da sem zadel forum. Sem malo pogledal po forumu, pa sem nasel samo delne odgovore. Imam nekaj vprasanj. Razmisljam o tem, da bi kupil Skodo Octavio. Moj budget je okoli 1,80 mio, s tem da bi lahko za vredu avto to raztegnil na 2 mio…. Iscem pa letnike okoli 2001, z manj kot 100k kilometrov.
Po pravici povedano, sem gledal vec ali manj na zgornjo mejo budgeta, ce ne zaradi drugega, zaradi lepotne prenove skode leta 2001.
Prvo vprasanje, ki se mi pojavlja je dizel ali 1.8T. 1.8T se pojavlja kar velikokrat, tudi cena je dostikrat ugodna – s tem da opazam, da se avtomobili ne prodajajo dobro, in da se bi verjetno dalo se zbijat. Npr. letniki 2000 so bi dali dobiti od 1,5-1,6 mio, kar je ugodno. 2001 je ze vec med 1,8 in 2,0 mio. Dizli pa kar nekako drzijo cene in tudi hitreje »gredo«. Npr. letniki 2000 so okoli 1,8-1,9mio, za 2001 pa je treba odsteti ze vec kot 2,0 mio.
Osebno ne naredim veliko km, tako da dizla ne bi kupoval zaradi porabe, niti ne vozim hitro. Verjetno pa bi ga cez 2-3 leti lazje prodal, saj je ocitno bencinarje 1.8T tezko prodat – oz. je treba cene bolj spustiti.
Npr. gledal sem tele dizle (predvidevam, da bi se koncna cena poknila proti 2mio, iscem nekombi varianto).
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=628104
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=623355
Na kaj moram biti se posebno pozoren pri ogledu? (zaenkrat kot serijsko napako vem samo za probleme z okni). Kako je s servisi teh dizlov? Verjetno me na 90 ali 100k caka veliki servis…. (nekje sem bral da ima servisne intervale na 30k km)
Pri bencinarjih sem se celo gledal letnike 2002 (malo nad zgornjo mejo, je malo letnikov 2001)… Kako je s temi servisi?
Npr.
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=596596
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=512870 (cudna barva, ter samo 93kW pri 1.8T??)
http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=569558 (zgleda OK, se zimske in letne gume zraven)
Zaradi malo km me je mikal tudi http://www.avto.net/2004/osebna/oglas.asp?ID=482708 letnik 2000, ampak stoji tam ze vec kot pol leta, poleg tega pa prodajalec – bil sem tam enkrat novembra – ni niti slisati hotel o kaksnem popustu…
Za konec... mogoce kdo ve kaksna bi bila razlika v registraciji ter zavarovanju med TDI in 1.8T? Ker meni je bistveno, da je avto (seveda ob primerni ceni) cimbolj ohranjen in z cimmanj km - torej da imam v naslednjih 2 letih cimmanj opravkov...
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 2:36 pm |
|
|
- Prispevkov: 6551Kraj: DomžalePridružen: Po maj 09, 2005 2:56 pm
|
Servis ni nujno da je na 30k km. Tak interval imajo samo elegance (če se ne motm), pa še to tiste ki imajo vse senzorje (obraba zavornih oblog in podobno).
Če ti je vseeno ali imaš dizla ali bencinarja, se ne oziraj na to kako ga boš prodal. Danes kupiš nekoliko ceneje, jutri prodaš nekoliko ceneje in obratno. Naj pa še opomnim da 1.8 z ali brez turbine pijejo kar veliko, tam okoli 8-9l se giblje lahko celo 10l, mogoče tisti z turbino nekoliko manj.
Glede kilometrov ne vem zakaj se tako bojiš. Če je avto redno serviseran, torej ima potrjeno servino knjigo, morajo, še posebej dizli, zdržat vsaj tja do 500 tisoč. Sam osebno imam tudi letnik 2001, 90km TDI, in 230 k km in je do sedaj in tudi sedaj seveda, delala brez problema. Torej če je avto vožen redno vsak dan na relacijah, ti bo motor pri 300k delal dlje kot motor z 100k ki je bil prižgan 2x tedensko pa še to do trgovine in nazaj. Bolj se je treba bati kakšnih stroškov, ki ti jih prodajalec prikrije, naprimer kot kolega s foruma ki je ugotovil da so volanski zobniki fuč.
Na tvojem mestu nebi kupoval avtomobila ki je stal na mestu pol leta, kajti pri avtomobilu ki ni redno vožen so možnosti okvar največje. Pa še star model je.
Tisti z 93 kilovati je verjetno atmosferski 1.8 20v.
Probleme z okni opažam ima več uporabnikov, vendar jih sam, vsaj zaenkrat (potrkam na les) nisem imel. Verjetno pa je pri starejših letnikih večja verjetnost serijskih napak.
To je po mojem vedenju to. Upam da sem pomagal, drugače ti bodo pa še kakšni bolj stručkoti
LP
|
|
Na vrh
|
|
|
super98
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 3:23 pm |
|
|
znalec Prispevkov: 426Pridružen: Pe maj 06, 2005 2:37 pm
|
Pri takih kilometrih na dizlu lahko pričakuješ veliki servis, ki pride na pooblaščenem servisu 130.000 sit. Neoriginal material pa pride 55.000sit.
Pri dizlu pazi na LMM, avto mora vleči od 1800 obratov naprej enakomerno, tudi v višji prestavi in pri višjih hitrostih, lahko se ga preveri z vag-com. To je standard napaka in pri vseh TDIjih slej kot prej crkne, na tak ali drugačen način. Za primerjavo moraš vedet kako gre avto s 100% zdravim LMMom ali pa priklop na vagcom...
Pri 110konjski pa zraven tega pazi še na delovanje turbine (VTG turbina). Pri nizkih obratih gas v poden (ne sme ga zamorit, oziroma prižgat kakšno lučko na armaturki). To se zaradi prekomernega nabiranja saj na statorskih lopaticah turbine (ki posledično zaštekajo) dogaja predvsem z avti ki so bili "morjeni".
Kako preveriš genearlno stanje dizla, na avtocesto (seveda segret avto), dalj časa vozit na višjih obratih, spustiš gas za kako sekundo ali dve potem pa gas nazaj. Ne sme pokadit modro (lahko pričakuješ črn dim-odvisno od tega koliko saj je v izpšnem sistemu).
Najbolj pogoste napake:
-LMM (merilec pretoka zraka)
-šipe
-stikalo štop lamp
-puščanje cevk za servo bremze
-problemčki z AGR ventilom (spet saje)
Servis ti v vsakem primeru priporočam na 15.000 km, če nimaš garancije ne vozi na pooblaščenega, najdi si mehanika ki mu zaupaš.
Osnovno pravila pri turbodizlu:
Nikoli ne forsiraj mrzlega, ogretega je priporočljivo na vsake toliko časa "spihat" po avtocesti, vlivaj kvalitetno olje, NUJNO ob vsakem servisu menjaj poleg oljnega tudi naftni filter (na pooblaščenih servisih nimajo te prakse).
Ob pravilnem vzdrževanju in vožnji je 300,000 kilometrov mala mal'ca.
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 3:40 pm |
|
|
|
kr se tiče pooblaščenih in nepooblaščenih servisov, pomojem bolš da vozš na pooblaščenga, ampak to takega ki je privat (torej ne kšna verovškova ali kej podobnega). Najbol je da si zravn, pa tud lepo nardijo. Tko boš mel namreč lahko potrjeno servisno knigo, s čimer ga boš lažje prodal. (jst osebno vem da ne bom kupvou nč brez servisne, po servisni vsaj vidš kolk ma resnično kilometrov, tko da ponavad niso nazaj vrteni.)
Drgač pa super98 lepo da poveš stvari ki bi jih mogel jst že kšn let vedt, šele zdj
|
|
Na vrh
|
|
|
Matty
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 3:54 pm |
|
|
|
Hvala obema... super nasveti...
Sedanji avto vozim na servis na cirka 10k km (je italijan in star 12 let), tako da bi bilo 15k km pravo olajsanje  Super tudi glede opozorila na veliki servis, ker ko sem bil pred tednom pri enem prodajalcu mi je zatrjeval pri 80k km, da ma skoda veliki servis sele pri 120k sit... (govorim o bencinarju). Tudi to ne vem ce je res...
|
|
Na vrh
|
|
|
super98
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 4:05 pm |
|
|
|
Matty je napisal/-a: Hvala obema... super nasveti... Sedanji avto vozim na servis na cirka 10k km (je italijan in star 12 let), tako da bi bilo 15k km pravo olajsanje  Super tudi glede opozorila na veliki servis, ker ko sem bil pred tednom pri enem prodajalcu mi je zatrjeval pri 80k km, da ma skoda veliki servis sele pri 120k sit... (govorim o bencinarju). Tudi to ne vem ce je res...
Servisi intervali za menjavo z.j. se razlikujejo od letnika do letnika (tudi meseca) pa čeprav so z istim motorjem, oziroma istim tipom motorja.
Recimo nekateri TDIji so imeli menjavo na 60.000km, velika večina pa na 90.000 (v nobenem primeru pa ne na 120k-za PD motorje pa ne vem točno)! Pri bencinarjih so tudi razlike (na pooblaščenem ti pogledajo št. šasijo in ti povejo kdaj imaš tavelik servis)
|
|
Na vrh
|
|
|
Gajsa
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 4:25 pm |
|
|
| Češki fan!Prispevkov: 47Kraj: KranjPridružen: So dec 24, 2005 11:09 am
|
Večina bencinarjev ima veliki servis na 120k km (1.6 100KM, 1.8T,..) ali 5 let (kar radi dostikrat pozabijo ljudje ki delajo manj kilometrov).
|
|
Na vrh
|
|
|
super98
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 5:11 pm |
|
|
|
Gajsa je napisal/-a: ...ali 5 let (kar radi dostikrat pozabijo ljudje ki delajo manj kilometrov).
To imaš pa še kako prav...in potem se čudijo ko zaruži...ja kako zaboga sej mam šele 40kkm.
Menave z.j. se obvezno držat, rajš prej kot kasnej, na polotu in octaviji mi vodna pumpa ni zdržala do menjave z.j.
|
|
Na vrh
|
|
|
mitja_gt
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 7:25 pm |
|
|
| Dedek MrazPrispevkov: 939Kraj: LjubljanaPridružen: Če sep 15, 2005 12:34 pm
|
za vse ki se pa bojite crknjenih turbin... na ebayu stane NOVA za 110KM nekje od 200-300 eurov, za 1.8T 350-450 eurov, za rs-ko (nisem prepričan če ima večjo kot navadni) pa je 650 eurov....
1.8t ima ogromen tuning potencial, ki zleze za ne preveč ogromen denar z lahkoto preko 200konjev... max pa je nekje 300konjev, da tak avto dela še kar nekaj 10tisoč km....
lp
|
|
Na vrh
|
|
|
hominis2
|
Objavljeno: Sr feb 01, 2006 9:06 pm |
|
|
| Škoda loverPrispevkov: 336Pridružen: Ne jan 15, 2006 10:26 pm
|
jaz sem bil pred skoraj enim letom v isti dilemi ... kupoval sem avto z druge roke, ciljal sem na golf IV, passat, A3 oz. A4.
na koncu sem se odlocil za octavio 1.8T elegance letnik 01 s dodatno opremo. Bistvo mi je bilo karseda velik opreme, pa da je avto ohranjen in da je s primorske (sol !!!). In sem dobil tole octavijo za neki cez 2 mio sit.
zraven nje je bla popolnoma ista, le da je bil 130 konjski 1.9 TDI elegance letnik 03. je bil pa zal 3.5 mio sit in nisem mel tolk dnarja, ce ne bi jo tkoj vzel.
z avtom (tok tok) vse super, poznal prejsnjega lastnika, na servisu so mi dokazal da so ze menjal vse kriticne dele ki pri VAG grupi rade crknejo (sipe in LMM), zal pa je bla na avtu napaka. Ugotovil so da se je nacela zobata letev oziroma da se ze kazejo prvi znaki in ima malo lufta. Sicer so rekli da je za skodo to izredno redka napaka in smo se zmenil (napisal) da mi ob tavelkem servisu (ko menjajo zobati jermen, vodno pumpo, ...) ki naj bi stal med 80-100 cukov priznal 20% popusta. nova zobata pa pride okol 30 jurjev, tko da smo to nekolk zglihal in sem bil zadovoljen.
Avto je pod mojo nogo naredu neki cez 15.000 km in sem zelo zadovoljen, povprecna poraba 8.5l, kar je za 150 konjskega bencinarja pohvalno. maximum navora ima ze pri 1750 rpm, tako da se med voznjo obnasa kot dizel istocasno pa se pusti zavrtet v visoke obrate kjer iztisnes vso moc iz turbine.
nazadnje me je zaskrbelo, ker sem mislu da mi je avto po 6000 km od zadnjega servisa popil kr neki olja, ampak ko sem dolivu olje sem ugotovu da ga je popilo slabe pol litra, kar je spet v mejah normale.
suma sumarum, raje bi imel 1.9TDI motor, ampak je 1.8T najboljsi bencinski motor iz tega razreda tako glede performans kot porabe.
torej moj nasvet ko bos kupoval ... ne kupuj starejse od letnika 01, glej da ma vso opremo (elegance) in ce se le da uzem 130 konjskega TDI-ja, ce pa finance ne zmorejo bo tudi 1.8T vec kot sluzu svojmu namenu. kot hudic kriza pa se izogibaj bencinarjem 1.6 ali bognedaj 1.4, ker bo potem avto dobil status nepremicnine
jz mam zavarovanje vezano na mamo ki ima 50% popusta in mi pride vse skupi 99.709 SIT.
105 konjski TDI bi te prisel 75.551 SIT, 130 konjski TDI pa 88.955 SIT ... obe ceni vsebujeta 50% popust, sicer pa preveri tukaj:
http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=5&tip=2
pa se ena stvar je pri skodi ... ima zlo poceni servise ! redni servis (menjava olja, filtra, dolivanje zavorne tekocine, filter zraka, zadnje zavorne ploscice, test zavor, filter klime, ...) je prisel z delom in ddv-jem 24 cukov.
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Če feb 02, 2006 6:21 pm |
|
|
|
hominis2 je napisal/-a: pa se ena stvar je pri skodi ... ima zlo poceni servise ! redni servis (menjava olja, filtra, dolivanje zavorne tekocine, filter zraka, zadnje zavorne ploscice, test zavor, filter klime, ...) je prisel z delom in ddv-jem 24 cukov.
lahko še poveš kje
@fabiaRS a nimajo 30k km sam tiste ki imaj neko Longlife opcijo? Mislm vem da pri moji je..
bencinarja ti res svetujem bolj ali manj 1.8T recimo tud 1.8 (nekolko neodziven motor, sploh v primerjavi z kerimkoli dizlom), dizla se pa tud 90km ne bat, namreč čist lepo vleče, če pa hočš vozt športno potem pa 130km
|
|
Na vrh
|
|
|
Matty
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 8:38 am |
|
|
|
sam se nikoli nisem imel dizla... koliko ga je to treba zjutraj v mrazu ogrevat predno se odpeljes?
Se to... kje se pri 1.8T vkljucuje turbina? (pri katerih vrtljajih?) To cisto tako sprasujem, kako je npr. pri 130khm na avtocesti... Kako ves da turbina dela, ko avto testiras?
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 9:25 am |
|
|
|
odvisn.. če je do minus 5 zunaj pol je to dve ali tri sekundi, zelo malo skratka, če pa je naprimer -15 pol pa kr ene 10 sekund čakaš, sam ponavad jst odvzamem kontakt in še enkrat dodam, da ga še enkrat greje. Pol za zihr vžge, včasih mal trše. Sm ga pa tud pri minus 24 že pržgal. (lani, torej še z lansko petrolovo nafto  )
@fabia rs... to vem da mam, sam sm mislu da je to kot neka 'dodatna oprema'. Nism vedu da majo pol vse tko.. thx
|
|
Na vrh
|
|
|
super-B
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 10:22 am |
|
|
bil aktiven, sedaj zanikamPrispevkov: 1646Kraj: Loška dolina - LJPridružen: Sr avg 24, 2005 9:32 pm
|
Matty je napisal/-a: sam se nikoli nisem imel dizla... koliko ga je to treba zjutraj v mrazu ogrevat predno se odpeljes?
dizl vžge tud pri nižjih temperaturah - sam primer - lani je bil 1.9TDI 130KM parkiran celo noč zunaj na manj kot -25 stopinj in je zjutraj sicer "mal zajamral"(kdo pa neb  ) sam vžgal je pa vseeno normalno in se je možakar lepo odpelju z njim! Tko da ni problem!
|
|
Na vrh
|
|
|
mish
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 12:39 pm |
|
|
|
včasih se edin zgodi da nardi dimno zaveso .. tud na 3 cilindre kdaj vžge
|
|
Na vrh
|
|
|
Matty
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 1:20 pm |
|
|
|
mish je napisal/-a: včasih se edin zgodi da nardi dimno zaveso .. tud na 3 cilindre kdaj vžge 
ne me strasit
|
|
Na vrh
|
|
|
hominis2
|
Objavljeno: Pe feb 03, 2006 1:55 pm |
|
|
| Škoda loverPrispevkov: 336Pridružen: Ne jan 15, 2006 10:26 pm
|
1.8T vklopi turbino pri 1750 rpm
maximum navoram ima med 1750 in 4500 rpm, max moci pa pri 5400.
lahko ga komot vozis med 2000-3500 rpm ker lepo vlece, ce pa ga stisnes cez 5000 bo tud lepo vlekel.
|
|
Na vrh
|
|
|
|
Časovni pas: UTC + 1 ura
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov
|
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
|
|
|