Avtor Sporočilo

<  Sam svoj mojster  ~  Menjava volana Octavia 2 FL / Superb 2 / Yeti

OdgovorObjavljeno: Če avg 25, 2011 5:23 pm
Uporabniški avatarSimply cleverPrispevkov: 494Pridružen: So nov 04, 2006 2:43 pm
Dobil sem nekaj privat sporočil glede menjave volana, zato bom opisal še svoje ugotovitve glede tega.

Ker je večina delov v zadnjih serijah znotraj VW povsem enakih (isti part number), je možno uporabiti dele iz "podobnih" avtov zadnjih serij (Octavia, Superb, Golf, Turan, Sharan, itd...).

Pred menjavo sem imel usnjeni, 4-kraki usnjeni volan brez funkcijskih tipk. Z VCDS se lahko prebere kontrolni modul, ki skrbi za maxidot, tempomat in kontrole na volanu.

Obstoječe stanje pred menjavo je bilo pri meni:
- 4-kraki usnjeni volan z oznako "3T0 419 091 G"
- kontrolni modul z oznako "5K0 953 569 C"

Kot je razvidno iz spodnje tabele (zadnja tabela), zgornji kontrolni modul ne podpira večfunkcijskega volana (MFSW):
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Steering_Wheel_Control_Module_Versions

Zato sem pogledal pri kolegovem Superbu z MFSW oznako modula in videl, da ima revizijo "B" namesto "C". Ali vaš trenutni kontroler podpira MFSW ali ne se z VCDS ugotovi zelo hitro - pri kodiranju volana se obkljuka možnost, da je nameščen MFSW in to nastavitev poizkusi shraniti. V kolikor je shranjevanje uspešno trenutni modul podpira MFWS, v nasprotnem primeru je potrebno modul zamenjati.

Našel sem "part number" za Škodo za:
1.) VOLAN:
- 4-kraki "neusnjeni" volan: 3T0 419 091 (1QB)
- 4-kraki usnjeni volan: 3T0 419 091 G
- 4-kraki usnjeni večfunkcijski volan (radio): 3T0 419 091 C
- 4-kraki usnjeni večfunkcijski volan (telefon): 3T0 419 091 K
- 3-kraki usnjeni volan: 3T0 419 091 H
- 3-kraki usnjeni večfunkcijski volan (radio): (dopišem ko preverim)
- 3-kraki usnjeni večfunkcijski volan (telefon): (dopišem ko preverim)

2.) KONTROLNI MODUL:
- podpora Maxidot in tempomat: 5K0 953 569 C
- podpora Maxidot, tempomat in MFSW: 5K0 953 569 B

3.) Žična povezava med kontrolnim modulom in volanom:
- podpora airbag: 1K0 971 584
- podpora airbag in MFSW: 1K0 971 584 C

Škoda ima pri zadnji Octaviji 2, Superbu 2 in Yetiju (za Fabijo nisem siguren) za vse modele volana enak tip zračne blazine tako da pašeta obstoječi airbag in njegov pokrov na vse tipe volanov.

Menjavo volana sem zaradi potrebe po odstranitvi airbagov prepustil pooblaščenemu servisu. Drugače menjava ni zapletena. Postopek je identičen kot pri spodnji Jeti (edino kontrolni modul je po novem drugačne oblike - ni več pravokotna škatlica temveč objame volanski drog):
http://forums.vwvortex.com/showthread.php?2938601-DIY-Multi-Function-Steering-Wheel-Retrofit

V kolikor je v avtomobilu nameščen Maxidot z upravljanjem na ročici brisalcev je potrebno te tipke na ročki brisalcev deaktivirati v VCDS. V nasprotnem primeru tipke na volanu ne delujejo v celoti pravilno.

Volan in ožičenje sem naročil na skodateile.cz, kontrolni modul pa naročil preko ebaya. V kolikor kdo išče kataloške oznake po googlu oz. ebayu je dobro, da jih vpiše enkrat vse skupaj (npr. 5K0953569B) kot tudi drugič s presledki (npr. 5K0 953 569 B).

Upam, da sem s tem odgovoril na vsa zastavljena vprašanja in še komu pomagal pri menjavi oz. odločitvi za/proti menjavi volana.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Če avg 25, 2011 5:26 pm
Uporabniški avatarSimply cleverPrispevkov: 494Pridružen: So nov 04, 2006 2:43 pm
Še slike delov:

4-kraki usnjeni volan z oznako "3T0 419 091 G"
Slika

Žična povezava med kontrolnim modulom in volanom, podpora airbag: "1K0 971 584"
Slika

Kontrolni modul "5K0 953 569 C"
Slika

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Če avg 25, 2011 6:07 pm
Uporabniški avatar--Prispevkov: 6551Kraj: DomžalePridružen: Po maj 09, 2005 2:56 pm
Si spisal cel elaborat, ampak bo zelo pomagal! Najlepša ti hvala!

:King:

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Če avg 25, 2011 6:21 pm
Če sem se že vrgel v določene predelave/zamenjave, zakaj ne bi to delil z ostalimi. Večino zadev sem se naučil ravno iz izkušenj drugih po forumih. :D

Še rezultat (objavljen tudi že v sosednji temi, slikan ponoči):
Slika

Razlika med volanom s gumbom za telefon in tistim za radio je samo v slikci zgornjega gumba na desni strani in ene kljukice v VCDS ki določi, kakšno funkcijo naj ta gumb opravlja.

Roler na desni strani premika meni v Maxidotu, njegov pritisk izvede potrditev izbrane funkcije v Maxidotu.

Roler na levi strani uravnava glasnost, njegov pritisk pa utiša radio (mute) oz. v primeru prisotnosti zadnje verzije Columbusa sproži glasovno upravljanje radia/navigacije.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Sr sep 21, 2011 1:03 pm
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 6Pridružen: Pe sep 09, 2011 12:15 pm
Kako pa spreminjaš source audio, če prekodiraš gumb za telefoniranje?

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po sep 26, 2011 4:05 pm
Uporabniški avatarNekaj le znam..Prispevkov: 1768Kraj: KrasPridružen: Če apr 20, 2006 4:19 pm
Mislim, da moraš to delat direkt na radiu. Ne moreš klikat med različnimi nastavitvami. Ampak naj kdo drug to potrdi.

Sicer pa vse pohvale za DIY opise predelav :).

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Po sep 26, 2011 4:24 pm
Alfaspider je napisal/-a:
Kako pa spreminjaš source audio, če prekodiraš gumb za telefoniranje?

Drži kar je napisal mtl. Ko skodiraš modul za podporo telefonu opravlja tisti gumb funkcijo klicanja in ti ostane edino spreminjanje sourca na radiu. Tako da se moraš odločiti katera funkcija ti je bolj pomembna za tisti gumb saj med vožnjo ne moreš spreminjati funkcijo tega gumba (mogoče bi celo šlo s priklopljenim računalnikom in prekodiravanjem, samo tega ne bom sam sprobaval med vožnjo :D ).

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Po nov 19, 2012 10:56 am
Uporabniški avatarŠkoda voznik!Prispevkov: 65Pridružen: So nov 13, 2010 3:55 pm
Koliko pa so znašali stroški celotne menjave?

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
8 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi