Avtor Sporočilo

<  Sam svoj mojster  ~  Vgradnja kamere za vzvratno vožnjo (superb 3)

OdgovorObjavljeno: Pe sep 04, 2020 8:49 am
Uporabniški avatarSimply cleverPrispevkov: 423Pridružen: So jan 27, 2007 5:47 pm
Pred kratkim sem zamenjal avto, kupil sem zelo lepo opremljenega superba limuzino, modelno leto 2017, ampak manjkal je pa en tak luškan kos opreme: avto ni imel kamere za vzvratno vožnjo. Originalno kamero in kabel sem naročil na nemškem ebayu. Paket je prišel iz Madžarske, cena s poštnino: 178€.

Obstajajo vsaj tri vrste kamer: Low, high in high s šobo za pranje. Razlika med low in high naj bi bila v tem, da ti pri high še riše tiste črte za parkiranje, pri low pa ne. Če je to čisto zares tako, ne vem. Ker ima moj avto tudi zadnji brisalec, sem kupil kamero s šobo za pranje (št dela: 5NA 827 566 D):

Slika

Slika

Slika

Poleg kamere je prišlo tudi kablovje in pa cevka, za povezavo na cevko za pranje zadnjega stekla. Če zadnjega brisalca ni, in če vseeno želiš imeti pranje kamere, je potrebno cevko povleči direktno iz prednje posode za pranje šip in potem dodatno nastaviti neke parametre s testerjem.

Sam postopek je precej enostaven, če imaš vsaj malo izkušenj s razdiranjem in sestavljanjem (predvsem notranjosti) avtomobilov. Obloga prtljažnih vrat je pritrjena zgolj z zatiči (ne vem kako je pri karavanu). Potrebno je uporabiti nekaj sile in gre.

Slika

Sneti je potrebno še motorček za odklep/zaklep, pritrjen je samo s plastičnimi zatiči:

Slika

Nato sledi menjava tipke z novo, tipka je ravno tako samo na plastičnih zatičih.

Slika

Slika

Slika

Nato priklop cevke za pranje, to je zelo enostavno, potem pa sledi najzahtevnejši del: vlečenje kablov do MIB enote v sovoznikovem predalu. Moj avto ima tudi zadaj stranske aribage, tako da je potrebno ta del nujno izvajati z odklopljenim akumulatorjem. V bistvu je zahteven oz tečen del samo tam, pri prehodu iz prtljažnih vrat v streho avtomobila. Ostalo je precej enostavno. Vse skupaj je pritrjeno samo s zatiči.

Slika

Slika

Slika

Potem je potrebno vzeti ven enoto navigacije iz sovoznikovega predala. Za ta namen potrebuješ "posebno orodje". Jaz sem šel do znanca, ki je nekoč montiral avtoradije in ima cel kup teh zadev, se pa dobi tudi na bolhi, amazonu, aliexpressu:

Slika

Slika

V modri konektor je potrebno dodati dve žički, bela v pin 6 in črna v pin 12. To je za povezavo video signala. Nato pa je potrebno povezati še CAN signal (sivi konektor). Tam je potrebno iz originalnega konektorja vzeti dve žički ven in jih dati v novega iz pin 6 v pin 1 in žičko enake barve iz novega konektorja v pin 6 na sivega in enak postopek iz pin 12 v pin 3. Bistvo je, da vmes med original CAN povezavo vrinemo še kamero. Maso za kamero povežemo nekje na primerno mesto v prtljažnem prostoru (jaz sem jo dal na C stebriček, +12V pa dobimo lahko iz varovalk pod volanom (originalna rešitev) ali pa direktno iz konektorja za radio (bližnjica). To je to. Sledi samo še adaptacija s testerjem:

Slika

In rezultat je :buny:

Slika

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Pe nov 06, 2020 6:25 pm
Uporabniški avatarSimply cleverPrispevkov: 494Pridružen: So nov 04, 2006 2:43 pm
Super napisano in lep podvig. :) :svaka:

Drugače razlika med low in high so premikajoče črte med parkiranjem. Pri low varianti imaš črte fiksne, kot da imaš volan čisto naravnost. Pri high varianti se ti črte ukrivijo glede na obračanje volana in kažejo pot vožnje.

Odsoten Profil WWW
OdgovorObjavljeno: Pe dec 11, 2020 6:48 am
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 6Pridružen: Pe jun 01, 2018 4:50 am
Lepo opisano.
HrabiaMol imaš ZS.

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
3 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za: