Avtor Sporočilo

<  Tehnika  ~  Menjava svečk

OdgovorObjavljeno: So jul 09, 2011 4:17 pm
Češki fan!Prispevkov: 51Pridružen: So apr 12, 2008 10:36 am
Zdravo!

Ko sem snel konektorje s svečk, sta bili dve svečki zaliti z oljem, dve pa ne. Kaj je to vzrok, verjetno mi je mehanik pri zadnji menjavi svečk premalo zatisnil svečke, ali je možen kakšen drug vzrok? Ali bo kaj narobe, če se kar odvije svečke, da olje steče v motor ali bi ga bilo bolje posesat.

Pa še to vprašanje. S kolikšnim momentom je potrebno zatisniti svečke?

Avto je pa Fabia, motor 1,4 16v, AUB, letnik 2000.

Hvala za pomoč! Lep pozdrav, plavcek!

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: So jul 09, 2011 4:22 pm
Uporabniški avatarNekaj le znam..Prispevkov: 1139Pridružen: Ne avg 05, 2007 12:09 pm
Sicer ne vem točno kaka je postavitev svečk pri tem motorju ampak...

-Si pogledal tesnilo pokrova ventilov, če ti tam slučajno ne pušča?
-Cev odduška tudi lahko pušča kje in paca vse po motorju...
-Ste menjali olje in mogoče po nesreči polili kako kapljo?

Točnega momenta za zatiskanje svečk ne vem in niti ni pomembno, če mene vprašaš. Zatisneš jih po občutku.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Ne jul 10, 2011 4:56 pm
Uporabniški avatarznalecznalecPrispevkov: 765Kraj: PreshgainPridružen: Pe jul 07, 2006 8:01 pm
Glede olja ti je vse povedal že @arminator.

Glede svečk pa velja, da se jih zateguje z zateznim navorom od 25-32Nm.
Ve pa je odvisno tudi od stanja navoja v glavi. Če je navoj poškodovan, lahko svečko z zateznim navorom 30Nm priviješ komaj samo do polovice. Svečko se mora dati z roko brez odpora priviti do konca v glavo, če je z navojem vse OK!

Jaz sem lani to na enem od mojih avtomobilo saniral sam.
Rabiš navojni sveder M14x1,25 (korak navoj je isti pri vseh avtomobilih, le velikost ključa se lahko spreminja), podaljšek za sveder, če je svečka locirana globoko v glavi ter ročko za sveder.

Bat, na katerem boš trenutno popravljal navoj, spraviš z vrtenjem gredi na roke v najvišjo točko ali GMT, popraviš navoj in opilke posesaš z bata.

Jaz sem si naredil pripravico za sesanje...
Slika

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Če sep 22, 2011 6:48 am
Aha. Bom pogledal pa poročal. Zaenkrat hvala.

Lep pozdrav!

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Če sep 22, 2011 7:07 am
Zdravo!

Po dveh mesecih je olje na 1. in 3. cilindru spet zalilo svečke.

Se mi je pa tudi kar nekajkrat zgodilo (v zadnjem mesecu in pol), da je avto kadil belo, dim pa je imel vonj po olju. To se mi je dogajalo po spustu po klancu (prelaz) in se je nekaj časa nadaljevalo tudi po ravnem, je pa postopoma čez čas nehalo kaditi. Ko sem preveril nivo olja pa je kar občutno padel.

Obiskal sem mehanika, ki mi priporoča generalko motora, mi je pa enako kot kolegu iz teme

viewtopic.php?f=4&t=7526

spljuval motor 1.4 16v. Se pa tudi sam nagibam k servisu, saj mi je v ca. 1500 km spil ca. liter olja. Vozim večimoma relacije, nič mestne vožnje. Servis naj bi bil okoli 600 eur. Avto pa nameravam imeti še par let, če le ne bo v prihodnosti kaj hujšega za popravljat.

Hotel sem predvsem vprašat, glede na to, da je letnik 2000, s 183 kkm, kakšne večje okvare bi lahko še pričakoval za ta avto v bližnji prihodnosti (če ima kdo kakšen info glede tega), ker celega premoženja le ne mislim zapraviti za popravila.

Hvala! Lp, plavcek.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Pe sep 23, 2011 6:40 am
znalecznalecPrispevkov: 1491Kraj: LjubljanaPridružen: Po sep 17, 2007 7:17 pm
Mogoče je šlo tesnilo pokrova ventilov skozi katerega ti nameče olje v prostor s svečkami. Sam imam takšno težavo na fiesti 16V motor. Sicer ni neke krize ker je to na 15k km 0,05dl tako, da se nikjer ne odraža prisotnost olja.

Da ti pri spustu v dolino ko motor zavira kuri olje pa zna biti težava teflonov. Če cena 600€ velja za generalko z menjavo batnih obročkov, teflonov in morebiti še ležajev odmičnih in glavne gredi + ostali material (vodna črpalka, jermena, napenjalci, filtri, olje, ...) in delo se meni zdi cena povsem na mestu oz. kar super cena. Odvisno kaj vključuje znesek.

Pri 183kkm računaj, da že davno nimaš več amortizerjev ;) Če misliš avto vozit še 5 let se ti splača vložit vanj, če je ostalo sicer BP. Amortizerje pa, če ti je varnost bistvena jih zamenjaš. KYB ali SACHS bo super nadomestek pa si :dirkac: na cesti.

PS: Pri generalki motorja bi proporočal še menjavo oljnih obročkov na glavni gredi (obe strani) in odmičnih gredeh pa imaš potem mir okoli motorja.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Ne sep 25, 2011 11:01 am
Zdravo!

dejc je napisal/-a:
Če cena 600€ velja za generalko z menjavo batnih obročkov, teflonov in morebiti še ležajev odmičnih in glavne gredi + ostali material (vodna črpalka, jermena, napenjalci, filtri, olje, ...) in delo se meni zdi cena povsem na mestu oz. kar super cena. Odvisno kaj vključuje znesek.

Cena bi bila brez menjave jermena in vodne črpalke, ker je bila zamenjana pred 3. oz. 4. meseci, vse ostalo, kar si naštel pa bi bilo zamenjano.

V glavnem, odločil sem se za servis.

Lp.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr sep 28, 2011 9:28 am
znalecznalecPrispevkov: 1491Kraj: LjubljanaPridružen: Po sep 17, 2007 7:17 pm
Še vedno ni slaba cena.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr nov 23, 2011 7:54 pm
Živjo!

Po slabih dveh mesecih, odkar je bila opravljena generalka (opravil 2000 km), olja ne kuri več, motor deluje lepo tekoče. Servis me je stal 630 eur.

Lp.

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
9 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu