Avtor Sporočilo

<  Tehnika  ~  Menjava zavor Felicija

OdgovorObjavljeno: Ne jul 02, 2006 9:01 pm
Češki fan!Prispevkov: 32Pridružen: Ne mar 12, 2006 5:33 pm
Kako se menjajo zavorne obloge spredaj pri Feliciji? Ima kdo kakšne slike oz. kako naj se lotim? Naj bi bilo preprosto zamenjat.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Ne jul 02, 2006 10:41 pm
Škoda voznik!Prispevkov: 76Kraj: LjubljanaPridružen: Pe maj 13, 2005 8:14 pm
-najprej popustiš vijake na kolesu(toliko da boš lahko pol z roko dol odvil)
-Dvignes avto z dvigalko(odvijes vijake in snames kolo)
-pol vidis tam uno cudo k objema ploščice in odšraufaš vijaka(en je spodaj en pa zgoraj) in tako dobis to cudo v roke.
-enostavno snames stare ploščice in fliknes notr nove.
-Problem se pojavi,ker je treba un krog na unem cudu(celjust) not porint,da je dovolj placa za nove ploščice.To naredis tako da s klesci notr pritisnes, se lazje pa je ce notr tiscis in vrtis v desno.
-Vrnes celjust nazaj,vrnes vijaka(poglej ce se lepo vracata nazaj, ker ce je zarustano je treba razdelat,ker ce ne bos ti bo ploščice žrlo.
-Vrnes kolo,zategnes z obcutkom
-spustis dvigalko
-spijes pivo
-pritegnes vijake do konca
-gres mal razdelat bremze in pazis na ostale udelezence
- :knjiga: veliko srece pri menjavi

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 8:04 am
Tole je pa napisano kot recept za kuho.
Si ga bom kar sprintal in pred avto z njim.
Eno uprašanje: a lahko pred tem spijem že kakšno pivo,
ali je bolje počakati do zaključka del, da ne bo potem ;# in pred avtom, ko se streznemo :doh: ?

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 7:05 pm
Uporabniški avatarŠkoda loverPrispevkov: 209Pridružen: Če jun 16, 2005 5:05 pm
ko smo že pri zavorah..mene zanima kdaj so diski zreli za menjavo?

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 7:34 pm
Uporabniški avatarBorn to be ALFIST!Prispevkov: 200Kraj: ljubljanaPridružen: So maj 07, 2005 12:45 pm
-ko so tanjši od predpisane najtanjše debeline (za felicijo 1.6 je ta mera 11,4mm - se pravi če so okoli 11,5mm jih kar menjaj)
-ko tresejo

To je tko na splošno, drugač pa če zavore lepo primejo in diski še niso pretanki ter nimajo roba potem so še dobri.
Če pa bolj dinamično voziš potem pa jih kar zamenjaj če so že bolj proti koncu.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 7:57 pm
Sem danes snel kolo in poizkusil odviti vijak od čeljusti, pa mi ni uspelo. Očitno je totalno zarustan. Kako zdaj to poizkusit odvit, ne da bo glava vijaka počila? Potem sem u ri... Sem pa ugotovil, zakaj mi je pri zaviranju tako treslo volan. Ker je disk na notranji strani polovico tako požrt, da je obloga prijemala samo polovico- na drugi polovici se je sloj diska odlomil, tako da je nastala kar velika vboklina. Zdaj če bi samo obloge menjal, bi jih verjetno hitro pobralo, predno bi se celotna površina diska enakomerno obrabila. Koliko sploh mora biti najmanjša debelina diska, da ga še ni potrebno menjati? Na štecu imam 210.000 km, pa še niso bili nikoli menjani, oboge pa že pri 100.000 km.
Verjetno ga bom kar na servis peljal, čeprav je videti zelo enostavo zamenjati tudi disk.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 8:28 pm
Uporabniški avatarBorn to be ALFIST!Prispevkov: 200Kraj: ljubljanaPridružen: So maj 07, 2005 12:45 pm
Sem zgoraj napisal, minimum je 11,4mm.
Vijaki so pa močno zategnjeni kar je normalno, je treba kar velika sila da se jih odvije.
Če si kje iz LJ lahko jaz malo pogledam zadevo.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 9:54 pm
Češki fan!Prispevkov: 56Kraj: Nova CerkevPridružen: Pe apr 21, 2006 8:24 pm
poglej najbolš je da menjaš komplet
pa maš pol sigurn mir mi je pa mal čudn da ma avto tolk kilometrov pa še niso bli diski zamenjan

glede vijakov pa če so gumice cele pol bi se skor mogl dat odvit

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Po jul 03, 2006 11:14 pm
Škoda voznik!Prispevkov: 76Kraj: LjubljanaPridružen: Pe maj 13, 2005 8:14 pm
mal z wd-jem pol pa kladivo pa mal gor pa mal dol butnes.Une vijake k ti ploščice stiskajo skupi pa narazen pa nujno razdeli tko, da bos lahko s prsti rinil notr, ker ce ne ti ne bo vracalo nazaj ploščice in ti bo pozrlo!!!
celjust pa kr s kladivom,pa tud po njej lahko mal poknes z obcutkom.Drgac sm mislu da das gor kljuc pol pa po kljucu s kladivom, ne po vijaku

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: Sr jul 05, 2006 12:10 pm
Sem kar na servis zapeljal in stal zraven, ko je možakar menjal ploščice. Najprej je menjal zadnje za bobne, ker niso dobro prijele in sem šel komaj čez tehničnega, čeprav so bile videti še ok. Je videti malo bolj komplicirano ker je polno enih fedrov, pa potem sploh ni tako izpadlo. Je pa definitivno lažje menjati sprednje. So 2x po 2 vijaka 13 ključ. Tista spredaj na čeljusti, ko je harmonikasta guma zgoraj in spodaj se odvije, če se menja samo ploščice. Pa še to je možakar samo spodnji vijak odvil in notranji del čeljusti dvignil kot haubo; zgornji vijak je ostal privit, samo malo ga je prej losal. Stare ploščice so bile pa tako uničene, da sta obe razpadli v rokah na dva dela. Je rekel, da bi se lahko s takimi še ubil. No, pa saj je še ročna tukaj. Potem pa je menjal še diske, ker niso bili za nikamor, kot samo še za na odpad. Ni bilo več kaj dosti za pobrusit. Če bi jaz menjal, bi najprej odvil matico za 30 nastavek gedor. Pa sploh ni potrebno. Se samo odvije vijak z navadnim izvijačem na sprednji strani in gre disk dol.
Diska sta bila cca. 7.000 sit, obloge sprednje cca. 5.000 sit, zadnje obloge za boben pa dobrih 7.000 sit. Delo 6.300 sit.
No zdaj vsaj vem, kako se ploščice menjajo. Verjetno pri Astri ne bo dosti drugače.
Pa imam zdaj vsaj mir s temi bremzami.
Do nadaljnega,saj pri Škodi je treba kar naprej nekaj šraufat in menjavat.

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: So jul 08, 2006 1:23 pm
Češki fan!Prispevkov: 16Kraj: LJ z okolicoPridružen: So jul 08, 2006 1:15 pm
Ni to nobena umetnost, ce mas mal smisla za mehaniko, pa ce nimas nc proti da se mal umazes tko pac je :P .
Aja edin pr rocni mors pa zajlo sponat, je pa najbols da das avto na dvigal pa zobe stejes pa probas kok se kolo zavrti.
Jst sm jih zamenu na favoritki ze dolg nazaj. Zdej pa felicijo furam.

Pa vsakic k zamenate na cest mal probite ce vas zanese na ravnem z zravnanim volanom to pomeni da desna ali leva bl zagrab in to ni dobr :banghead:.

Aja, ce tega se niste poceli rajs prepustite to strokovnjakom. :doh: ?huh?

Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: So jul 08, 2006 4:20 pm
Priznam, da od tolikšnega popravljanja Škode mam že mal pol q... jo. Zato se mi ni dalo več obremenjevati z njo in sem jo zapeljal na servis. Pa ko mi niso šraufi popustili, sem se maul usr.. ;# . Bremze so pa le bremze, pa je bolje da delujejo v vsakem primeru, ker ni problem, če avto ne užge, problem je, če se ne ustavi. No, ko sem pa videl, kako je diske simpl zamenjati in obloge, mi je pa kar malo žal, da se nisem bolj potrudil. Sicer me pa v prihajajočem deževnem vremenu čaka poglobitev v nevžiganje.

Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
12 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi