Avtor Sporočilo

<  Styling  ~  Octavia III - vgradnja LED svetilk v zadnje žaromete

OdgovorObjavljeno: Pe jul 01, 2016 2:58 pm
Škoda majstrPrispevkov: 138Pridružen: So jul 25, 2009 8:12 am
Kot prvo: tema opisuje vgradnjo LED svetilk v zadnje (klasične) žaromete na Octavijah III in ne vgradnje (retrofita) LED žarometov.

Torej, če bi radi imeli zadnje žaromete osvetljene z LED tehnologijo, pa ne želite plačati 300€+ za nove LED žaromete (ko so mimogrede v vsakem primeru le delno LED), je cenejša možnost vgradnja LED svetilk. Fantastična lastnost vozil na MQB platformi je možnost (pre)konfiguracije čisto vsake žarnice na avtomobilu v tip "LED", s čimer se izognete CANBUS napakam, pregrevanjem uporov, ipd. Za slednje sicer potrebujete dostop do VCDS.

Kot prvo je potrebno nabaviti LED žarnice. Konfiguracija zadnjih žarometov je sledeča:

1. "C" oblika
Sestoji iz 2x P21W BA15S žarnic (horizontalni liniji) in 2x T10 W5W žarnic (vertikalna linija). Imajo funkcijo standardnih žarometov, poleg tega ima ena P21W žarnica funkcijo zavorne luči, druga pa meglenke (standardno so dimmane). Za oba žarometa torej potrebujemo 4x P21W svetilko in 2xT10 svetilko.
Za P21W sem jaz nabavil tole, v trenutku nakupa sem za 4 kose plačal 30 €. Obliko sem izbral zaradi posebne reflektorske oblike svetilke, zato da svetloba lepo zapolni reflektor žarometa (kar zna biti pri večini dizajnov LED svetilk problematično, saj so reflektorji žarometov tovarniško oblikovani za klasične žarnice). Enako velja za t10 žarnice, izbral sem tole. Pri slednjih sicer opažam, da bi bilo še malenkost boljše, če bi bile krajše in bi svetloba še lepše zapolnila reflektor žarometa. Cena 25 € (sedaj vidim da so se vmes malenkost pocenile) Še sliki (levo P21W, desno T10):
Slika Slika

2. Smerokazi
Za smerokaze potrebujemo 2x PY21W BAU15S svetilki. Izbral sem tole, ponovno gre za obliko LED svetilke, ki zagotavlja da se reflektor žarometa lepo osvetli. Cena ob nakupu 16 €.
Slika

3. Vzvratne luči
Potrebujemo 2x P21W BA15S svetilki. priporočam tole obliko. So za pop*zdit močne in neverjetno dobro osvetlijo prostor za avtomobilom. Cena ob nakupu 14,6 €,

VGRADNJA

Nič zahtevnega. Navodila v roke in po navodilih odstranimo zadnja žarometa. Torej, kot prvo odstranimo pokrivno plastiko med žarometom in zaprtimi prtljažnimi vrati (vrata seveda moramo odpreti :D ) - odstarni se ga tako, da skozi luknjico na plastiki vtaknemo "L" kos iz pribora rezervnega kolesa in jo povlečemo doli. Potem odvijemo 2 torx vijaka, ki se nam razkrijeta (spet uporabimo "L" kos, ki je na eni strani torx) in žarometa potegnemo horizontalno proti sebi. Ne gre tako lahko in priporočam, da si za tovrstne posege nabavite kaj takega, da bi se izognili opraskani plastiki, barvi, ipd.

Sledi vgradnja žarnic:
Slika
P21W žarnice za "C" obliko na moji sliki niso iste kot zgoraj na seznamu. Te na sliki sem prve naročil, a so se izkazale za neustrezne (svetloba ni lepo zapolnila reflektorjev), poleg tega so posamezni LED čipi že drugi dan začeli crkovati.

VCDS kodiranje (če nimate dostop do VCDS za izvedbo tega koraka, se pred tem ne lotevajte vgradnje svetilk!)
Kanali in nastavitve za konfiguracijo svetilk so sledeči:

1. Vzvratne luči
-Leuchte28RFL LC11
-Leuchte29RFL RA64
Tip nastavimo na "LED allgemein", dimanje na 100%.

2. Smerokazi:
- Leuchte18BLK HLA60
- Leuchte19BLK HRC31
Tip nastavimo na "LED allgemein", dimanje na 100%.

3. Vertikalni "C" (2x2 T10 svetilke):
- Leuchte23SL HLC10
- Leuchte24SL HRA65
Tip nastavimo na "LED allgemein", dimanje na 70%.

4. Horizontalni C - zavorne luči (2x1 P21W):
- Leuchte20BR LA71
- Leuchte21BR RC8
Tip nastavimo na "LED allgemein", dimanje na kanalu za "standlicht" 30%, za zavorne luči 100%.

5. Horizontalni C - meglenke (2x1 P21W):
- Leuchte26NSL LA72
- Leuchte27NSL RC6
Tip nastavimo na "LED allgemein", dimanje na kanalu za "standlicht" 30%, za meglenke 100%.

POMEMBNO: V primeru, da boste uporabili druge tipe LED svetilk, kot sem jih uporabil jaz, se boste z nastavitvami dimmanja morali igrati, da ujamete enakomerno osvetljen "C", ki ob normalni vožnji ne bo slepil voznikov za vami. Pri "C" obliki pazite, da kupujete LEDice, ki svetijo v rdeči barvi. Rdeče steklo žarometa je namreč odličen filter bele svetlobe in bele LED svetilke bodo skozi rdeče steklo spravile bistveno manj svetlobe, pa še rdeča barva ne bo tako lepa - živa. Za smerokaze seveda kupite LEDice, ki svetijo v oranžni barvi. "Moje" LEDice imajo res lepo oranžno svetlobo (že malo proti rumeni, t.i "amber light"), precej lepšo kot klasična oranžna žarnica.

REZULTATI:

Osebno sem zadovoljen. Svetloba iz žarometa je precej lepše rdeča (v živo sicer bolj očitno kot na spodnjih slikah), smerokazi imajo lepšo barvo in so "hitrejši", vzvratne luči pa sploh "ubijajo"! Strošek skupaj 86 € in dobre 3 ure lastnega dela (glavnino časa vzamejo VCDS nastavitve), torej še vedno 4x cenejše kot pa 2 nova LED žarometa :twistedevil: .

Leva stran z LED svetilkami, desna s klasičnimi:
Slika
Slika Slika

Smerokazi (nažalost pri dnevni svetlobi):
Slika

Vzvratne luči:
SlikaVeliko sreče pri ustvarjanju!
- LP, Milan


Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: So sep 03, 2016 10:45 am
Bosch pumpa majstrPrispevkov: 4Pridružen: To sep 02, 2014 9:30 am
super spisano
bo prav prišlo :respect:


Odsoten Profil
OdgovorObjavljeno: To jun 16, 2020 8:51 am
Uporabniški avatarBosch pumpa majstrPrispevkov: 1Pridružen: Po jun 15, 2020 1:48 pm
Zgleda nice :)
Sem se tudi sam lotil projekta LED notranjosti (ni treba nič programirati) in zunanjosti (LED ogledala, LED tablice in vzvratna luč). Sem pa zasledil na netu, da je treba za VCDS programiranje iz navadne žarnice na led nastaviti tudi dimmanje (Dimmwert) na 127. Mogoče kdo ve če je to res potrebno in zakaj? Mogoče kdo ve kakšne so privzete tovarniške nastavitve Dimmwert za LED vzvratne luči in LED osvetlitev tablice na Octaviji?

Recimo konfiguracija za vgradnjo LED žarnic brez CANBUS za vzvratne luči:

Leuchte28RFL LC11-Lasttyp 28 change to 43-allgemeine LED
Leuchte28RFL LC11-Dimmwert AB 28 set from 100 to 127
Leuchte29RFL RA64-Lasttyp 28 change to 43-allgemeine LED
Leuchte29RFL RA64-Dimmwert AB 29 set from 100 to 127

in LED brez CANBUS vgradnja za osvetlitev reg. tablice:

Leuchte25KZL HA59-Lasttyp 25 change to 43-allgemeine LED
Leuchte25KZL HA59-Dimmwert AB 25 set from 100 to 127


Odsoten Profil

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po:

Časovni pas: UTC + 1 ura
Stran 1 od 1
3 prispevkov
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Išči za:
Napiši novo temo  Odgovori na temo
Pojdi na:  
Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu